Ingmar Saksing • 16 jaanuar 2011

Viis soovitust, kuidas leida varale praegu kiiresti ostja

Enne panga poole pöördumist konsulteeri maakleriga.

Maakleri käest tuleks küsida ka võimalike maksude ja tasude kohta. Kindlasti oskab maakler ka öelda võimalike tehingukulude kohta.

Pea nõu laenuhalduriga.

Haldur oskab öelda, kas olemasolevate kohustuste juures ja lähtudes vara hinnast, on soovid realiseeritavad.

Kui plaanitakse osta vara kohtutäiturilt, on soovitatav ostu konsulteerida maakleri, panga ja vajadusel ka advokaadiga.

Valmista kinnisvara ette müügiks. Kui kodust saab kinnisvarapakkumine, tuleb parima võimaliku hinna jaoks pingutada. Vaata maja või korter kriitilise pilguga üle.

Otsi üles plaanid ja/või projekt, lepingud ning omandamise dokumendid. Kui maja on valmis, aga puudub kasutusluba, tuleks selle hankimisega kohe alustada.

Näe vaeva pakkumise koostamisega. Kinnisvara ostetakse piltide järgi. Mida rohkem ja kvaliteetsemaid pilte, seda parem. Lisa pakkumisele võimalikult palju informatsiooni - plaanid, asukoha kaart, video, lähiümbruse kirjeldus. Vaeva tasub näha ka kirjeldusega.

Tõlgi objekti kirjeldus ka teistesse keeltesse. Praegu on turul paljud ostjad välisriikidest.

Ära karda eristumist. Kui naabruses on väga hea kool, tasub sellest kindlasti kirjutada.

Alusta õige hinnaga. Kui on kindel otsus kinnisvara müüa mõistliku perioodi jooksul, tutvu tegelike tehinguhindadega. Õigesti hinnatud korteri müügiperiood on 2-3 nädalat, maja puhul 4-6 nädalat. Pakkumishindade kohta leiab infot kõikidest suurematest kinnisvaraportaalidest. Sellest lähtuvalt võib ka oma vara hinna arvutada, sel juhul tuleb arvestada 30-60 nädala pikkuse müügiperioodiga ning lõpuks keskmiselt 15-30% madalama hinnatasemega.

Müü aktiivselt. Kui palgata kinnisvara müüma maakler, tuleks kindlasti küsida, kas tegemist on tema jaoks põhitööga, mitu tehingut on ta teinud ja kui suur on tema ja firma portfell. Ja loomulikult, kui palju see teenus maksab ja millise perioodi jooksul garanteerib maakler kinnisvara müügi.

Kui kinnisvara müügiga tegeleda ise, tuleks seda müügiks pakkuda kõigis suuremates portaalides - City24, KV, Ekspresskinnisvara, Soov, Kuldne Börs.

Kuna konkurents on tihe, kasuta portaalide pakutavaid lisateenuseid. Need on kallid, aga ise müües ei jõua ostja lihtsalt teisiti pakkumisteni. Ise müües tasub infot jagada ka sõpradega Orkutis, Facebookis ja Twitteris.

Hetkel kuum