Sirje Rank • 20. jaanuar 2011 kell 15:49

Astok: Cameron oli nii innustunud, et kohe ikka oli innustunud

"David Cameron oli nii innustunud, et kohe ikka oli innustunud," jagas värskeid muljeid täna Londonis toimunud Balti ja Põhjala riikide ning Suurbritannia peaministrite ja ettevõtjate ning visionääride kohtumiselt Hannes Astok, kes ise tegi üritusel ettekande Eesti e-valimistest.

"Cameron ütles paneeli lõpus Linnar Viigile, et pange kokku sada ideed, mida saaks kõikides nendes riikides tegema hakata," rääkis Astok. Linnar Viigi ettekande teemaks oli „Digitaalne ühisturg kui Euroopa uus kasvumootor – Euroopa tasandi prioriteedid ja avaliku sektori roll“.

Astoki sõnul andis kohtumine tavatu võimaluse juurdepääsuks nii kõrgel tasemel poliitikutele. „Kui kellelgi oli huvi mõne peaministriga püstijala muljeid avaldada ja ideed arendada, oli see lihtne ja võimalik. Briti peaministrile nii lähedale saada on üsna tavatu,“ ütles ta.

Peamised teemad keerlesid selle ümber, kuidas kasutada uusi lahendusi avaliku sektori ja sotsiaalteenuste paremaks osutamiseks, kuidas tagada paremat energiavarustust uute ja moodsate tehnoloogiliste lahendustega, kuidas lastele paremat haridust anda, et nad ettevõtluspisiku juba koolist kätte saaks jne.

Eesti peaministrile avaldasid Astoki sõnul enam muljet rohelise energia ja energiasäästu teemad, targad võrgud, ent samuti teiste riikide kogemus pikaajalise töötuse vähendamisel. „Meil on siit õppida omajagu, meie meetmed olid suure tööpuuduse tekkides väga jäigad,“ rääkis Astok, viidates sellele, kuidas inimesed riskisid lühikest tööotsa vastu võttes toetuste järsu kukkumisega.

Eesti tutvustatud IT-lahendused ja ideed olid paljudele riikidele Astoki sõnul nagu Ray Bradbury ulmeromaani lugemine. „Seda parem oli seda otsustajatele otse rääkida,“ ütles Astok.

Ise tõstis Astok huvitavamatest ettekannetest esile professor Mati Karelsoni ideed ja rakendused, kuidas arvutite abil aineid analüüsida ja sünteesida ning omadusi ette prognoosida, selle asemel et uute ravimikatsetuste jooksul tappa 40 000 katselooma. „Ka see on väga roheline lähenemine maailmale,“ ütles Astok.

Kokkuvõttes valitses kohtumisel koostöövaimustus ja õhustik oli märkimisväärselt hea. „Nii kõrgel tasemel saabki asjadele hoogu anda,“ nentis Astok.

Hetkel kuum