Birjo Must • 21. jaanuar 2011 kell 10:56

Vaid rahaga asju ei lahenda 

Töötusega võitlemine ei ole ainult raha jagamise küsimus, vaid koordinatsiooni probleem, mis on aga Eestis paigast ära, ütles majandusteadlane Urmas Varblane. 

„Minu arvates tehakse meil asju lihtsamaks - öeldakse, et kui raha on rohkem, on kõik lahendatud,“ rääkis Varblane.

Varblase arvates pole tööpuudus Eestis kellegi otsene mure, vaid mure on hajutatud. „Lahenduse otsimisel peaksid ümber laua koos istuma ministrite tasemel inimesed, kes suunavad reaalselt raha. Muidu on tegemist lihtsalt näitemänguga,“ arvas Varblane, et praegu tegelevad Eestis tööpuudusega liiga paljud institutsioonid. Eestis on seadusandluse kohandamisel oldud äärmiselt aeglased. „Nüüd kui masu algusest on möödunud kaks aastat, hakatakse rääkima, et töötul võiks lubada ka osaliselt tööd teha ilma, et abiraha kaoks. Või pole siiani keegi isegi mõelnud selle peale, et kuidas töötu üldse koolitusele jõuab,“ põhjendas ta.

Lisaks on Varblase kinnitusel tarvis mõelda tulevikule. „Töötute seas on hetkel võib-olla 50 000 töötut, kellel pole normaalset haridust. Nüüd peavad nad ehk 3 aastat õppima, et saada tulevikus normaalset tööd. See on aga väga kallis ja sellest ei taheta rääkida,“ lausus Varblane.

Pikaajaliste töötute seas on Varblase sõnul juba üks osa neid, keda ei ole võimalik lihtsate meetmetega tööturule tagasi tuua. Täna selgus töötukassa statistikast, et registreeritud töötute arv on selle aasta esimesel kolmel nädalal kasvanud, viimasel nädala suurenes töötute arv 262 inimese võrra. 

Hetkel kuum