Birjo Must • 7. veebruar 2011 kell 10:12

Analüütik: inflatsioon aeglustub aasta keskel

Toidu- ja energiahindade tõus maailmaturul jätkub ja see peegeldub edaspidi nii Eesti kui euroala inflatsioonis, tempo aeglustub aasta keskel, rääkis Nordea peaökonomist Tõnu Palm. 

”Eestis jäi inflatsioon jaanuaris kõrgeks, kuid püsis eelmise kuuga muutumatu. See kinnitab ühtlasi, et euroga seotud mõju jäi ootuspäraselt tagasihoidlikuks,” rääkis Palm.

Tingituna toiduaine- ja energiahindade kasvust püsib Palmi sõnul inflatsioon Eestis lähikuudel kõrge, aeglustudes aasta keskpaiku.”Inflatsiooni aastakasvu tempo alandamist toetab eelmise aasta kiire toidu- ja energiahindade kasv, mistõttu hoolimata hindade kuisest kasvust toimub aeglustumine aastasel baasil. Näiteks toidu- ja mittealkohoolsete jookide viimase kolme kuu kahekohaline aastakasv peaks taanudma  aasta keskpaigaks,” rääkis Palm.

Kokkuvõttes mõjutab inflatsiooni dünaamikat Palmi hinnangul suures osas maailmaturu hinnad ning surve alusinflatsiooni kasvuks püsib madal nii euroalal kui Eestis. ”Meie prognoosi kohaselt küündib aasta keskmine inflatsioon Eestis 2011. aastal 3,6 protsendini ning 2012. aastal 2,5 protsendini,” lisas ta.

Statistikaameti teatel oli tarbijahinnaindeksi muutus 2011. aasta jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 5,3% ja võrreldes 2010. aasta detsembriga 0,0%.

Hetkel kuum