Birjo Must • 23. veebruar 2011 kell 8:12

Leev Kuum: nafta hinnatõus on kehv märk

On väga halb, et naftavarud on kontsentreerunud teatud piirkondadesse ja need alad on muutunud rahutuks, rääkis konjuktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum.

„Kindlasti mõjub nafta hinna tõus meie hinnatõusule väga kehvasti, mis on meil praegu valuline teema,“ ütles Kuum.  Eestis saame Kuuma sõnul sündmusi ainult kõrvalt jälgida ja püüda nendega kohaneda, mõjutada meie neid kuidagi ei saa. „Jääb vaid loota, et Eestisse tulevad kunagi maa-alused vedelgaasi varud. Siis saame mingisuguste  struktuurimuutustega mõjutada, et naftat tarbitakse vähem just sooja saamiseks,“ rääkis Kuum.

Nafta hind on Kuuma kinnitusel pidevalt üles-alla kõikunud. „Põhjused on alati olnud mitte majanduslikud ja rohkem sündmustest tulenevad või spekulatiivsed,“ rääkis konjunktuuriinstituudi juhtivteadur. Õnneks tasandatakse kõikumise mõju Kuuma sõnul mõneks ajaks varude kaudu, mis on koondatud ja kogutud. 

Lähis-Idas aset leidvate sündmuste tõttu on toornafta hind maailmaturul saavutanud viimase kahe ja poole aasta kõrgeima taseme.

Hetkel kuum