Keskerakond protestib valimisuuringute vastu

Katariina Krjutškova 26. veebruar 2011, 12:05

Eesti Keskerakond on seisukohal, et meedia ja uuringufirmade praktika avaldada hääletamise ajal uuringutulemusi on eetiliselt väär ja see tuleks koheselt lõpetada.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal juhib tähelepanu, et Eestis on juba olnud suur skandaal seoses nn lävepakuküsitlustega, mida avaldati valimiste päeval ja mis muidugi avaldasid valimistulemustele oma mõju.

“Sellest ajast kehtib justkui tava, et valimispäeval ei tohi uuringutulemusi avaldada. Kuid probleem on selles, et valimistest valimistesse on üha enam hakatud hääletama internetis ja eelhääletuse päevadel. Seega ei saa me rääkida mitte ühest valimispäevast, vaid pooleteisenädalasest hääletusperioodist. Kuni pooled hääled antakse enne valimispäeva!” ütles Toobal.

Toobal juhib tähelepanu, et erinevalt valimiste viimasest pühapäevast, mil valimiskampaania tegemine või uuringutulemuste avaldamine on keelatud, tohib neil päevadel teha ükskõik kui agressiivset valimispropagandat ja mistahes vahenditega.

Toobali sõnul kuulub sinna hulka ka vastavaldatud TNS Emori uuring.

“Uuringufirma on käitunud ebaeetiliselt, lastes end poliitikasse tõmmata sellist tellimust vastu võttes ja täites. Selgelt ebaeetiline on ka uuringu tellinud ja avaldanud BNS-i käitumine. Ajal, mil kümned tuhanded on juba hääletanud ja hääletavad just neil päevil, püütakse neid uuringutulemusi kasutades mõjutada,” ütles Toobal.  

Toobal kutsub meediaorganisatsioone koheselt peatama igasuguste uuringute avaldamise ning palub uuringufirmadel keelduda andmast õigust uuringutulemuste avaldamisest enne kella 20.00 õhtul 6. märtsil, mil valimisjaoskonnad lõplikult suletakse.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. March 2011, 12:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing