Katariina Krjutškova • 27. veebruar 2011 kell 6:07

Herkel: Keskerakonna idee on pärit teiselt planeedilt 

Kui mõnes riigis keelatakse enne valimisi avaliku arvamuse uuringute tulemuste avaldamine, siis avaldatakse need tulemused ikkagi, ütles Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni liige Andres Herkel.

Herkel ütles, et kui Eestis keelustataks valimisuuringute avaldamine enne valimisi, saaksime uuringutulemusi lugeda Soome, Läti või koguni Vene lehtedest. Ja meie ajakirjandusel ei jääks muud üle, kui noid lehti põhjalikult tsiteerida.

"Väidan, et demokraatlikus maailmas ei saa ega või niisugust piirangut kehtestada. Ja kui see kehtestatakse, siis naeruvääristatakse ta kiiresti kas eespool kirjeldatud viisil või mõnel muul moel. Seega on Keskerakonna mõte uuringutulemuste keelustamisest pärit mingilt teiselt planeedilt," ütles Herkel.

Samas väitis Herkel, et uuringutulemused võivad valimistulemust mõjutada ja tekitada valija jaoks eksitavat müra. "Nii ajakirjanduse kui ka avalikkuse ja lõppkokkuvõttes iga valija ülesanne on eraldada terad sõkaldest. Probleem pole mitte uuringutulemuste avalikustamises, vaid selles, et tihti ei tehta vahet, kas tegemist on usaldusväärse küsitluse või blufiga," ütles Herkel.

Herkel ütleb, et esmalt peab teadma, kui suurt hulka inimesi küsitleti ehk kui suur oli valim. Samuti peaks valimiseelne küsitlus püüdma võimalikult täpselt kopeerida valimissituatsiooni ehk teiste sõnadega vaatlema kindlat valimisringkonda kindlate kandidaatidega, kelle vahel inimesed ka tegelikult valivad.

Emori puhul aga usaldusväärsuse küsimust ei teki, ütles Herkel. "Kentsakas on aga see, et kurioosne idee küsitlustulemuste keelamisest kerkis esile just viimase Emori küsitluse avalikustamise järel," sõnas ta.

 

 

 

Hetkel kuum