Katariina Krjutškova • 27. veebruar 2011 kell 14:22

Keskerakond esitas protesti valimiskomisjonile

Eesti Keskerakond saatis täna vabariigi valimiskomisjonile kirja, milles palub analüüsida valimisperioodil avalikustatud avaliku arvamuse uuringute mõju valimistulemustele.

“Olen juba avalikult rõhutanud, et Keskerakonna hinnangul on uuringutulemuste avalikustamine perioodil, mil on võimalik hääletada, väär ja valimistulemusi mõjutav,” ütles Keskerakonna peasekretär Priit Toobal pressiteates.

Toobali sõnul tasub meenutada 2005. aasta kohalike valimiste ajal lahvatanud skandaali, kus uuringutulemused avalikustati valimispäeval enne valimisjaoskondade sulgemist. “Mitmed asjatundjad, sealhulgas sotsioloogid Andrus Saar ja Juhan Kivirähk kinnitasid, et valimistava rikuti ning avalikustatud küsitlus võis valijate otsust mõjutada.”

“Nüüd palumegi valimiskomisjoni hinnangut olukorrale, kus hääletamine käib, aga südamerahuga avaldatakse avaliku arvamuse uuring, mis näitab varasematest uuringutest hoopis erinevaid numbreid,” lisas Toobal, “ja eelkõige selliseid numbreid, mis e-valimiste ajal mobiliseerivad Reformierakonna valijaid.”

“Paljudes riikides, näiteks Albaanias, Lätis, Poolas, Prantsusmaal ja Slovakkias on taoliste uuringute avaldamine valimiseelsel perioodil kitsendatud – ilmselgelt on neil selleks põhjus,” märkis Toobal.

“Riigikogu valimise seadus ei sätesta otseseid piiranguid avaliku arvamuse uuringute avaldamise kohta, kuid kõike ei tulegi seaduse käskude ja keeldudega reguleerida. Ausate valimiste läbi viimise eest vastutab vabariigi valimiskomisjon ning nüüd ongi neil kohustus sellesse kahetsusväärsesse juhtumisse sekkuda,” lõpetas Toobal.

Keskerakond kutsub vabariigi valimiskomisjoni üles sekkuma meediaorganisatsioonide ning uuringufirmade tegevusse ning koheselt peatama igasuguste uuringute avaldamise lubamise enne valimisjaoskondade sulgemist 6. märtsil kell 20.

 

 

Hetkel kuum