Hannes Sarv • 8. märts 2011 kell 6:28

Mikser: Reformi saatus sõltub Savisaarest

Sotside juht Sven Mikser kinnitab intervjuus, et teoreetiliselt oleks võimalik ka Reform opositsiooni jätta, aga see eeldab muutusi Keskerakonna juhtkonnas.

Valimistel hea tulemuse teinud sotsid oleksid Reformierakonnale valitsuse moodustamisel tõenäoliselt varuvariant, kui IRLiga peaksid kõnelused luhtuma.

Teie peate kõige tõenäolisemaks praeguse valitsuskoalitsiooni jätkamist?Ma usun, et küllap on ka seal teistsuguseid vaateid ja ma usun, et paljud sotsiaalsed reformid tuleb niikuinii ära teha järgneva nelja aasta jooksul. Päris nii paremale, nagu me oleme kaldunud ja nagu on ka mõista andnud, et soovivad tulevikus suunata oma poliitikaid Reformierakond ja IRL, minna ei saa. Samas kui me vaatame seda matemaatikat, siis tõepoolest Reformierakond on välistanud koostöö Edgar Savisaare juhitava Keskerakonnaga, sotsiaaldemokraatidega oleks kokku väga napp enamus. Ülejäänud variandid, IRL, Keskerakond või midagi muud ei anna ka kokku enamust. Kõige tõenäolisem nelja parlamendierakonna puhul on kaheparteiline koalitsioon, siis neid võimalusi väga palju ei ole.

Tõenäoline võib ju olla ka, et omavahel ei saa kokkuleppele IRL ja Reform. Reform võib ju pöörduda ka sotside poole?Me oleme valmis läbi rääkima ja enne läbirääkimiste algust on võimatu öelda, milleni need läbirääkimised võivad viia.

Mis on need asjad, millest te mingil juhul ei loobu?Seda küsimust on mulle viimase kahe nädala jooksul ilmselt kõige sagedamini esitatud ja vastus saab olla ainult üks – enne läbirääkimisi ei loobu me mitte millestki. Sellega me nõrgestaksime oma läbirääkimiste positsiooni. Meil on omad prioriteedid. Kindlasti meie prioriteedid on seotud sotsiaal- ja peretoetustega, lastetoetustega, laste vaesusest välja toomisega, on seotud haridusega. Need on kindlasti kõige olulisemad teemavaldkonnad. Aga nimetada ära meie häid algatusi, mille osas me võime kompromisse teha, see ei ole tark taktika ja ma saan praegu öelda ainult seda, et enne läbirääkimiste algust ei tagane me millestki. 

On võimalus, et läbirääkimised tulevad ja kulgevad edukalt ning te võtate valitsemisvastutuse. Millise ministrina te ennast näeksite Andrus Ansipi valitsuses?Ma kõigepealt ootaks ära, kas selline ettepanek tuleb ja siis räägiks läbi teemad. Meil on teatud teemavaldkonnad, mida sotsiaaldemokraadid peavad prioriteetsemaks.

Mis valdkonnad?Ei ole mõtet selle personaalia sisse praegu takerduda. Kõik koalitsiooniläbirääkimised on teadlikult peetud selliselt, et kõigepealt räägitakse selgeks teemad ja siis kohtade jaotus. Vastasel korral võiksid erakonnad kippuda keskenduma omaenda portfellide turvamisele läbirääkimiste käigus ja vastavalt poliitikavaldkondade eelistamisele läbirääkimiste käigus. Sellepärast siis räägitakse kõigepealt selgeks teemad ja siis tullakse portfellide juurde. Ma usun, et nii teeb ka järgmine moodustatav koalitsioon – ükskõik, kas see on Reformi ja IRLi või kellegi teise koalitsioon. Teoreetiliselt on võimalik moodustada ka koalitsioon kõigi ülejäänute baasil ilma Reformierakonnata, aga ma usun, et ka see eeldaks tõenäoliselt märkimisväärseid muudatusi Keskerakonna juhtkonnas.

Hetkel kuum