18. aprill 2011 kell 8:50

Soome toob halle juukseid

Soome valimisi kommenteeriv välispress ootab põnevusega, mida teeb Euroopa Liit juhul, kui Soome uus valitsus blokeerib euro päästefondi.

Nad on euro vastu, välismaalaste vastu ja abortide vastu – nii iseloomustab Spiegel Online Soome valimistel ilma teinud Põlissoomlasi. Eriti murettekitav on Euroopas asjaolu, et Timo Soini eurovastane partei kolib sisse ka valitsusse. „See tulemus toob Euroopale palju halle juukseid,“ vahendab Spiegel uudisteagentuurile AP intervjuu andnud analüütik Olavi Borgi. „See tekitab probleeme päästefondiga.“

Ka Welt Online märgib, et eurovastaste valimisedu Soomes seab EL surve alla. Põlissoomlased on vastu pankrotis riikide päästmisele, euro päästefond saab aga toimida ainult siis, kui kõik EL liikmesriigid sellega nõus on, kirjutab WO. Timo Soini juhitav partei oli „raiskajate“ toetamisele valimiskampaania ajal aga kategooriliselt vastu.

Handelsblatt kirjutab: valitsuse moodustamine saab Soomes äärmiselt keeruline olema. On aga samahästi kui kindel, et Põlissoomlased saavad olema järgmises valitsuses sees. See võib avaldada kaugeleulatuvat mõju Euroopa Liidule. Soome Ei euro abipaketile blokeeriks EL tegevuse, kuna see tuleb vastavalt kehtivale korrale vastu võtta kõigi liikmesriikide poolt. Handelsblatt märgib ka ära, et erinevalt Saksamaast ei mänginud tuumapoliitika Soomes valimistel mingit rolli. Soome ehitab Olkiluotos maailma suurimat tuumareaktorit ja Soome Rohelised ei lõiganud Fukushima tuumakatastroofist mingit kasu, kogudes vaid 7,2 protsenti häältest.

Financial Times Deutschland: Suurim probleem saab olema Põlissoomlastega valitsuse moodustamisel euroliidu stabiilsuspakett. Katainen on selle poolt ja Soini vastu. Soini ei öelnud valimisteööl, kas ta oma valimiskampaanias väljakuulutatud eesmärkidele kindlaks jääb, et Soome keeldub stabiilsuspakti kinnitamast. Senine valitsus oli oma poolthääle juba andnud.

Financial Times: Soome toetus on oluline, sest EL seadused nõuavad iga eurotsooni riigi nõusolekut  päästefondile. Euroopa ametnikud on FT andmetel juba alustanud võimaluste uurimist, kuidas saaks Portugali toetuse läbi suruda ilma Soometa, kui see peaks osutuma vajalikuks.

 

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum