Sirje Rank • 23. mai 2011 kell 14:24

Surve euroala perifeeriale kasvas – intressid rekordtasemel

Euroala võlgadega hädas perifeeriariikide võlakirjaturud sattusin täna surve alla – juba noolib kriis ka euroala suuremaid riike Hispaaniat ja Itaaliat, kirjutas Financial Times.

Kreeka, Iirimaa ja Hispaania võlakirjade intressimäärad lõid täna uue rekordi.

„See, mis toimub, võib olla järgmine etapp euroala võlakriisis, kus nakkus hakkab levima Hispaaniasse ja Itaaliasse. Järjest selgemaks saab, et Kreeka probleemid on ka valuutaliidu ülejäänud osa probleemid,“ ütles üks strateeg.

Kreeka kümneaastase tähtajaga võlakirjade intressimäär kerkis 17,01%-le. Iirimaa sama tähtajaga võlakirjade intressimäär kerkis 10,86%-le ning Hispaania võlakirjade intressimäär 5,56%-le. Viimane on rekordtase 2000. aasta septembrist.

Itaalia ja Portugali kümneaastase tähtajaga võlakirjade intressimäärade kerkisid samuti, vastavalt 4,82%le ja 9,63%le.

Võlakirjaturg sattus uue surve alla kui reitinguagentuur S&P kärpis reede õhtul Itaalia reitinguväljavaadet ning Hispaanias võimul olevad sotsid said nädalavahetusel toimunud kohalikel valimistel lüüa.

Hetkel kuum