Kadrin Karner • 29. mai 2011 kell 13:35

Ligi räägib homme   Euroopa abipakettidest

Homme vastab rahandusminister Jürgen Ligi riigikogus Keskerakonna fraktsiooni arupärimisele seoses Eesti kohustustega Euroopa Liidu abipakettide toetamisel.

“Praegu tundub, et Jürgen Ligi on Euroopas abipakettide vastuvõtmisele oma veksli juba andnud ning ei soovi seda teemat avalikkuse ees kommenteerida. Arvestades aga euroala küllaltki ebastabiilset seisu ning abi vajavate riikide ringi võimalikku laienemist, siis on ülimalt tähtis, et rahaliselt nii mahukate kohustuste võtmist arutatakse oluliselt laiemalt kui seni,” ütles Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson pressiteates.

Simson meenutas, et Soome parlament pidas enne Portugali abipaketi heaks kiitmist terava arutelu, kuid meile pole tänaseni Eesti kohustuste sisu abipakettides osalemisel avatud.

“Riigid peavad prognoositavalt tegema rahalisi sissemakseid Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) 80 miljardi euro ulatuses, Eesti osa selles on 149 miljonit eurot,” selgitas Simson, “sisuliselt tähendab see, et peame hakkama toetama meist rikkamaid Euroopa riike.”

Simsoni sõnul võime olla sattunud olukorda, kus valitsus on Eestit püüdnud EL-i silmis edukamana näidata ning seetõttu peame hakkama tasuma üle jõu käivaid osamakseid. “Eesti rahaline sissemakse ESM-i on umbes 30 miljonit eurot aastas.”

“Selle raha eest, millega toetame euroala probleemseid riike, oleks meil võimalik ehitada hoopis 15 lasteaeda aastas,” märkis Simson. “Rahahädas vaevlevate riikide probleemid jätkusuutlikkusega olid teada juba varem – seega küsime rahandusministrilt, kas valitsus üldse tegi riskianalüüse euroalaga liitumise võimalike tagajärgede kohta.”

 

Hetkel kuum