Rainer Saad • 21. juuni 2011 kell 8:26

IMF: debatt Kreeka ümber peab lõppema

„Ebaproduktiivne” arutelu Kreeka võla restruktureerimise ümber peab lõppema, hoiatas Rahvusvaheline Valuutafond.

Financial Times'i andmetel oli IMF-i prognoos süngem kui eelmine. Rahvusvahelise Valuutafondi raport toob välja, et Euroopa Liidu peamine probleem on püüdlused lahendada perifeeria muresid, eesotsas Kreeka omasid. Raport tõi eraldi välja, et oluline on lõpetada ebaproduktiivne debatt Kreeka võla ümberkujundamisel või restruktureerimisel. Samuti hoiatas IMF võlakriisi levimise eest Kesk-Euroopa riikidesse.

Maikuus tõi IMF Euroopa puhul välja, et tugevad poliitilised vastukajad on hoidnud kriisi kontrolli all Kreekas, Portugalis ja Iirimaal.

IMF toetab samuti Euroopa Keskpanga otsust tõsta intressimäärasid järk-järgult, et võidelda inflatsiooniriskidega eurotsoonis, kuid kiitis heaks praeguse Euroopa Keskpanga sammu pakkuda pankadele piiramatut likviidsust – seniks kuni pinge finantsturgudel on möödas.

Pankade jaoks, kes on muutunud sõltuvaks keskpanga abist, soovitab IMF luua spetsiaalsete tingimustega fondi, mis oleks tagatud eurotsooni valitsuste poolt ning mille koordineerijaks oleks Euroopa Keskpank.

IMF kutsus ka üles kiiremale Euroopa finantsjärelevalve- ja kriisijuhtimisemehhanismide loomisele.   

Hetkel kuum