Obama ultimaatum

Katri Soe-Surén 15. juuli 2011, 15:44

USA president Barack Obama nõudis täna hommikul parteidelt 24 tunni jooksul kokkuleppele jõudmist, muidu ähvardab riiki maksejõuetus.

USA juhtivad vabariiklased ja demokraadid ei suuda jätkuvalt kokkuleppele jõuda eelarve küsimustes. Obama nõuab nüüd lõpuks kiiret kompromissi. „On aeg otsuseid langetada. Me vajame konkreetseid ettepanekuid, et edasi liikuda,“ ütles Obama pärast järjekordselt liivajooksnud läbirääkimiste vooru. Lahendusettepanekut ootab Obama nüüd hiljemalt homme, s.o laupäeva hommikuks. 

Ühtlasi peab lahendus olema jätkusuutlik: „Üleminekulahendusele ma alla ei kirjuta.“ Obama vajab Kongressilt luba tõsta võlapiiri praeguselt 14,3 triljonilt dollarilt ülespoole. Juhul kui Kongress otsusele ei jõua, on USA alates 2. augustist maksevõimetu. Ühtlasi tähendaks see vapustust ülemaailmsetele finantsturgudele.

Küsimus on säästupaketi suuruses. Obama peab võimalikuks säästupaketi mahuks 2 triljonit dollarit. Vabariiklased on nõudnud, et valitsus peab oma väljaminekuid samas mahus vähendama, kui palju on kavas tõsta võlapiiri. See tähendab, et võlapiiri võiks tõsta 16,3 triljonile dollarile.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. July 2011, 20:13
Otsi:

Ava täpsem otsing