Katri Soe • 24. juuli 2011
Jaga lugu:

Kreekaga tuleb kannatlik olla. Kõik ootavad reforme

Kas Kreeka ja euro on nüüd uue, 109 miljardi eurose abipaketiga päästetud? Pigem mitte, kirjutas Financial Times sel nädalavahetusel. Vähemalt mitte seni, kuni võlariigid hakkavad ükskord näitama kasvu märke.

Mitmed investorid kritiseerisid korraliku tulemüüri puudumist Kreeka, Iirimaa ja Portugali, mis kõik on sõlminud lepingud hädaabi saamiseks, ning Itaalia ja Hispaania vahel, mis on närviliste turgude fookuses olnud viimastel nädalatel.

Kreekale neljapäevasel eurotsooni tippkohtumisel lubatud hädaabi hõlmab ka Kreeka 350miljardilise võlakoorma kärpimist 26,5 miljardi võrra. "Meie oleks välja kaubelnud 40protsendilise võlakärpe," ütles JPMorgani analüütik Kian Abouhossein FT-le. "Tõeline viga on siin see, et ELi seadusandjad ei sunni pankasid kapitali suurendama, nii nagu see toimus USAs Tarp-programmi käigus."

Kreeka abistamine peab jääma pretsedendiks.

Itaallasest EKP liige Lorenzo Bini Smaghi on otsuseid teravalt kritiseerinud. "Me ei peaks tegema nägu, nagu oleks Kreeka otsus tasuta," ütles Bini Smaghi ajalehele Welt am Sonntag. Euroopa Keskpank võib erainvestorite kaasamist sisaldava kompromissiga küll rahul olla, aga debatt võlgade restruktureerimise üle on rahaliitu nõrgestanud ja põhjustanud dramaatilise nakatumisohu. "Katse panna pangad osalema abipakettide kulude kandmises viib vältimatult selleni, et maksumaksja selga laotakse veelgi rohkem riske," ütles Smaghi.

Kreeka riskidest saavad meie kõigi riskid.

Saksa keskpanga juht Jens Weidmann tunnistas, et tippkohtumisel vastu võetud otsused võivad küll rahustada finantsturge, kuid eurotsoon on teinud suure sammu edasi riskide muutmisel ühisteks riskideks. Weidmanni arvates muutub tulevikus tugeva finantspoliitika hoidmine veelgi keerulisemaks.

Merkel nõuab kannatust.

Saksamaa kantsler Angela Merkel on manitsenud Kreeka suhtes kannatlikkusele. Ateena peab Merkeli arvates ellu viima reformid, et vabaneda võlgadest ja muutuda konkurentsivõimeliseks. "Kaheteistkümne kuuga ei tee midagi ära," ütles Merkel ega välistanud, et "see üht-teist ka maksma läheb". Merkel aga usub, et "tuleb teha kõik, et hoida eurot stabiilsena", kuna "euro on poliitiline projekt ja euro tähendab ühtlasi Euroopa ühtsust".

Kreeka võlakirjade vahetus tuleb augustis.

Kreeka riigivõlakirjad vahetatakse uute, pikema tähtajaga võlakirjade vastu välja augusti lõpus. Vahetus peaks toimuma mõne nädala jooksul, et Kreeka maksejõuetus jääks vaid piiratuks, tsiteeris Reuters üht ELi diplomaati. Ühtlasi ei plaani eurotsooni rahandusministrid uut kohtumist enne kui septembri keskel.

Jaga lugu:
Hetkel kuum