USA majanduskasv oli oodatust nõrgem

Maarja-Liis Mitri 29. juuli 2011, 21:32

USA majandus kasvas eelmisest kvartalis vaid 1,3%, pöörates taaskord tähelepanu majandusteadlaste hoiatustele, et kui USA võlapiiri kiiremas korras ei tõsteta, suundub majandus jälle langusesse.

Täna avalikustatud valitsuse raport näitab USA majandust palju halvemas seisus, kui esialgu oodati. Kaubandusministeeriumi andmetel kasvas majandus teises kvartalis 1,3%, jäädes alla analüütikute keskmisele 1,9-protsendilisele prognoosile, mis oli juba niigi madal, kirjutab uudisteportaal Reuters.

See polnud aga ainus, mis turgudele meelehärmi põhjustas. Raportist selgub, et esimese kvartali korrigeeritud majanduskasv oli algse 1,9% asemel hoopis 0,4%. Ka sellele eelnenud neljanda kvartali esialgu raporteeritud majanduskasvu langetati 3,1-lt 2,3 protsendini.

"Teine kvartal valmistas pettumuse, aga esimese kvartali tulemuste korrigeerimine allapoole on palju häirivam. See võlapiiri-jama ei aita meid. Meie majandus on juba praegu seisus, mis on allpool igasugust arvestust," ütles finantsteenuseid pakkuva Raymond Jamesi peaökonomist Scott Brown.

Antud uudised tekitavad ka kahtlust, et USA majanduse oodatud kiirenev taastumine aasta teises pooles ei pruugi realiseeruda. Algselt uskusid mitmed majandusteadlased, et kui Jaapani katastroofist tingitud tõrked tarneahelates lõpevad, hakkab ka majandusel paremini minema.

Märtsis aset leidnud maavärin põhjustas USA autotööstusele tõsiseid tootmistakistusi. Sellest tulenenud mootorsõidukite puudus mõjutas tugevalt jaemüüginumbreid, kuna tarbijad ei leidnud soovitud mudeleid.

Valitsuse raport kinnitas ka inflatsiooni taandumist. Üldine hindade tõus oli teises kvartalis 3,1%, mis on vähem kui sellele eelnenud kvartali 3,9%. Jättes arvestamata toidu ja energia hinnad, oli teise kvartali inflatsioon 2,1%.  See on hindade kiireim kasv alates 2009. aasta neljandast kvartalist ja ületab ka keskpanga soovitud 2%-taset.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. August 2011, 10:51
Otsi:

Ava täpsem otsing