5. august 2011 kell 4:28

Vene raha kolib Küproselt Koplisse

Üha enam Venemaa ärimehi avastab Eesti maksusüsteemi võlusid ja kolib siia oma valdusfirmasid, ent paraku saadab ida poolt tulevaid investeeringuid sageli offshore`ilik maik – miljardikäibega firmad on registreeritud korterisse, omanikud on kättesaamatud ja avalikkuse tähelepanu välditakse.

Mullu 1,4 miljardi krooni suurust käivet näidanud Antonio Trade OÜ peaks kirjade järgi tegutsema Tallinnas Koplis koorunud värviga 5korruselise paneelmaja korteris. Korter kuulub firma juhatuses olevale Jevdokia Pribõltšenkole, firma ise aga Moskva kahele ärimehele. Kedagi pole aga kodus ning vastust ei saa ka elektronkirjadele ega tähitud saadetistele.

Sama kordub Lasnamäel tunduvalt viisakama väljanägemisega kortermaja juures Kivimurru tänaval. Otsin sealt Tabrin OÜd, mis on kahe viimase aastaga teeninud puhaskasumit juba ligi miljard krooni. Maja juures askeldavatel elanikel pole nende naabrina tegutsevast vägevast firmast aga aimugi.

Majaka tänava muljetavaldavast ärihoonest õnnestub leida kolmanda salapärase miljardikäibega äri OÜ Formus Balticu tilluke kontor. Seal istuvad kaks daami aga teatavad, et ei saa ettevõtte kohta midagi rääkida. Seda võib teha ainult firma juhatuse liige Vladimir Griškov. Viimane alustab pahandamisega, et käisime videokaameraga tema kontoris ning ta pole rahul ka Äripäevast kirjalikult saadud küsimustega. „Kes-kellega-kuidas, selliseid küsimusi ei ole ju taktitundeline esitada, õige?!“ teatab Griškov.

Millega need müstilised firmad täpsemalt tegelevad, kui palju seal töötajaid on ja milliseid laene nood ettevõtted võtavad-tagasi maksavad, loe lähemalt tänasest lehest.

Artiklit saab lugeda paberlehest tellides lehe SIIT või ostes päevapileti SIIT.

Autor: Piret Reiljan, Anne Oja

Hetkel kuum