Anne Oja • 7. august 2011 kell 14:30

Ümberõppel napib nii tarkust kui motivatsiooni

Vaatamata töötute langemisele alla 50 000 inimese piiri ja riiklike ümberõpperahade suurendamisele pole probleemid oskustööliste leidmisega veel murtud.

Töötukassa lubab töötute ümberõppel orienteeruda tööjõuturu vajadustest, kuid kas see on piisav, et probleemide hulk tööjõuturul väheneks, uuris möödunud nädalal ajaleht Delovõje Vedomosti.

"Efektiivsus on juba tõusnud. Kõige olulisem oli muuta süsteemi. Täna on vaja teha ümberkorraldusi lähtuvalt tööjõuturu tulevikuvajadustest ning konkreetsete inimeste võimalustest. Nüüd on vaja, et konsultandid töötaksid abivajajatega kirjaoskajalikult," ütles Delovõje Vedomostile ettevõtja Raivo Vare.

Tööandjate keskliidu nõunik Anton Kuznetski sõnul tuleb finantseerimise suurendamise asemel tekitada inimestes motivatsiooni omandada tööjõuturul vajalikke erialasid, mis vähendaks oskustööliste puudust. "Süsteemi nõrgaks kohaks võib saada kvalifitseeritud õpetajate vähesus," leidis ta.

CV Keskuse pakkumisi analüüsides võib aru saada, millised erialad on täna nõutud. Töötukassa võiks sellist analüüsi ka ise teha, kuid ei tee. "Loodan, et kui töötud ise saaksid omale ümberõppeks eriala valida, hakkab süsteem tööle," arvas JT Agentuuri juht Jekaterina Taranenko.

Töötukassa teenuste osakonna juht Kadri Lühiste märkis, et kassal on praegu piisavalt raha, et töötuid ümber õpetada. 1. augustist saab Töötukassa valitud kursuse eest välja käia kuni 2500 eurot. Valitavate erialade nimekiri pole Lühiste sõnul piiratud, kuid ümberõppe vajaduse otsustab Töötukassa konsultant pärast tööotsijaga vestlemist.

Hetkel kuum