Väinu Rozental • 3. september 2011 • 2 min
Jaga lugu:

Aasta naine: juhi soost olulisem on tugev meeskond

Vot tookord oli küll üllatus, kui mind, parteitut tehase direktoriks pandi, pareeris Kehra tselluloosi- ja paberitehase kauaaegne juht Žanna Botvinkina küsimust, kas naisjuhtide TOPi võit talle omal ajal üllatusena tuli.

Täna kümme aastat tagasi ehk 3.09.2001 koostas Äripäev esimest korda Eesti naisjuhtide TOPi, mille võitis Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi tegevjuht Žanna Botvinkina. Edukaimaks riigi- ja kohalike omavalitsuste naisjuhiks osutus Tallinna lastehaigla peaarst Merike Martinson. Esimene TOP koostati 2000. aasta andmete põhjal.

„See oli aeg, kui meie uus omanik oli üksjagu investeerinud ning tehasel läks väga hästi,“ ütles Botvinkina nüüd ja lisas, et ilmselt see võiski olla põhjuseks, miks tema valiti aasta naisjuhiks 2000.

Botvinkini kinnitusel pole tselluloosi- ja paberitööstuses naisjuhte eriti olnud. „Minu jaoks oli eriala valik suhteliselt loomulik, sest ma olen kolmas põlvkond, kes tselluloosikombinaadis töötas: ema-isa töötasid seal ja ka vanaisa töötas seal,“ lausus Botvinkina ja lisas, et tema lapsed siiski enam sellist tootmisala ei valinud.

Botvinkina sõnul ei ole oluline, kas ettevõtte juht on mees või naine. „Oluline on meeskond,“ rõhutas ta. „Kui meil olid rasked ajad, siis me säilitasime oma spetsialistide meeskonna.“

Botvinkina töötab Kehra tselluloosi- ja paberikombinaadis alates 1974. aastast. Ta on olnud peakonstruktori asetäitja, kotitsehhi juhataja, paberivabriku juhataja ja nõukogude võimu lõpuaastatel sai temast ettevõtte direktor. Botvinkina juhtis Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi kuni 2006. aastani ja sealt alates kuulub ettevõtte nõukogusse.

Kehra tselluloosi- ja paberikombinaat müüdi 1995. aastal Sonny Aswani juhitavale Tolaram Groupile.

Äripäev koostas naisjuhtide TOPi kuni 2008. aastani. Aasta naisjuhi tiitli on 3 korda võtnud ASi Henkel Makroflex tegevjuht Sirje Aal (2001, 2005, 2006). Ühe korra on parimaks naisjuhiks tunnistatud ASi Tootsi Turvas tegevjuht Kai Mäeleht (2002), ASi ERGO Kindlustus tegevjuht Olga Reznik (2003), ASi Altia Eesti tegevjuht Outi Anneli Sivén (2004) ja ASi Ecometal juht Marja Kiristaja (2007).

Riigi- ja kohalike omavalitsuste naisjuhtide TOPi koostati 2006. aastani ja selle pingerea on neli korda võitnud sotsiaalkindlustusameti peadirektor Külli Pedak (2002, 2003, 2004, 2005) ja kaks korda Merike Martinson (2000, 2001).

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt