Ametnikel palgatõusuks vähe lootust

Aivar Hundimägi, Indrek Kald 21. september 2011, 10:43

Aastail 2012–15 saavad riigieelarveliste asutuste töötajate palgad tõusta ainult sisemiste ressursside arvel, sest tegevuskulud on külmutatud, lubas rahandusminister Jürgen Ligi täna Äripäeva majanduskonverentsil Äriplaan 2012.

Tema sõnul on viimasel ajal meedias üha sagedamini võimalik lugeda erinevate riigiasutuste soovist, et nende töötajate palgatase algaks Eesti keskmisest palgast. Praegu saab kolmandik riigiametitest Eesti keskmisest palgast kõrgemat töötasu.

Ligi ütlusel tuleks võtta vastu uus avaliku teenistuse seadus, millega vähendatakse ametnike hüvesid ja see on ka üks võimalus leida raha ametnike palga tõstmiseks. Näiteks pidas minister ebamõistlikuks seda, et ametnikule makstakse ametist lahkumise korral kümne kuu palga suurune lahkumiskompensatsioon. "Kui hüvesid on vähem, siis saab maksta ka kõrgemat palka," märkis ta.

Valitsuse järgmiste aastate tegevusest rääkides lubas Ligi, et langeb tulumaksumäär, töötuskindlustusmakse määr ja kehtestatakse sotsiaalmaksu lagi. Ligi oli seisukohal, et tuleks lõpetada töötukassast hüvitise maksmine neile, kes lahkuvad töölt vabatahtlikult.

Suurematest reformidest nimetas rahandusminister haridusreformi ja riigi tugiteenuste konsolideerimist ning haigekassa ja töötukassa reservide viimist riigikassa alla. Viimase vastu on olnud töötukassa ja haigekassa juhid. Ligi sõnul arvab osa seltsimehi ja huvigruppe, et töötukassas ja haigekassas olev raha on nende oma. Selline arvamus on Ligi sõnul vale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. September 2011, 10:43

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing