Kuidas töötajast lahti saada?

Sirje Tammiste 22. september 2011, 00:00

Viimastel nädalatel on mul olnud väga palju kohtumisi tööotsijatega, kes pole sugugi suurema töötasu otsingul. Nendest jutuajamistest on väga selgelt välja joonistunud mõned "head" mõtted, mida on juhid teinud selleks, et viia töötajad uue töö otsingule.

Tee alluvatele selgeks, et sinust ei sõltu midagi. Sa oled küll rõõmus, et ettepanekuid tehakse, kuid sa ei võta midagi ette. Kuigi need on väikesed mured, ei midagi kapitaalset. No lihtsalt ei saa kiiremat arvutit, sest peakontoris arvatakse teisiti. Koduleht on küll juba pool aastat uuendamisel, aga lõpliku otsuse teeb Balti juht... Asjad venivad, tööind väheneb, töötajad vaatavad ringi, sest ei saa juhi peale loota.

Distsipliin! Kindlasti tuleb kontoris olla kellast kellani. Tööajast netis ei kola, õppetööga ei tegele, arsti juures ei käi! Kuigi tööd teha ka pole. Vaatamata sellele, et eile olid kuni 22ni tööl, pead hommikul ikka kell 9 kohal olema. Kuigi su projekt sai läbi ja hommikul pole midagi kiiret teha.

Ütle, et palga peab välja teenima. Kuid keela müügitöö, sest sa oled veendunud, et tõeliselt hea tegija leitakse ise üles: "Kuni kliendid meid ei leia, palka juurde ei saa." Klientide vastu tuleb lahke olla - teha neile superpakkumisi.

Kulud alla! Kohviaparaat on kallis, ajalehed on kallid. Äripäev on vaid juhi jaoks, teisi vaadake kodus. Ja ei mingeid erialaseid ajakirju - neid lugege raamatukogus. Koolitused, selle peale pole küll mõtet raisata!

Märka ebaõnnestumisi! Normaalne on teha asju hästi, eksimine pole lubatud! Karista, noomi… Kuni igaks juhuks ei tee keegi midagi uut - nii on tagatud, et ebaõnnestumisi ei ole.

Usun, armsad juhid, et teete neid asju ikka ja jälle. Ning ei mõista, miks head inimesed lahkuvad. Kuid kõrge saavutusvajadusega initsiatiivikas inimene lihtsalt ei oska teha tööd etteantud raamis, ta püüab neid raame laiendada. Kuigi pole kindel, et kohe kõik õnnestub, tasub ikka proovida - mõtleb väga hea töötaja, ettevõtte arengu mootor. Kui tal teha ei lasta, ta lahkub. Sageli konkurendi juurde, kes oskab ta mootori täistuuridel tööle panna.

Need on tööotsijate motiivid uue koha leidmisel. Sageli on nende üks esimesi küsimusi: mis inimene on ettevõtte juht. Jah, visioon ja väärtused on ilusad, aga rääkige mulle juhist. Sageli valitakse uus töökoht just juhi järgi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing