Rootsis on ehitussektor hoo sisse saanud

ÄP 03. oktoober 2011, 00:00

"Investeerimisvinklist on Rootsi elamispinnad kindlaim koht, kuhu raha paigutada. Sama hea kui kuld, mis tuleb sellest, et nõudlus ületab pidevalt pakkumist," ütles analüüsifirma Industrifakta tegevjuht Rolf Persson.

Läinud aastal kasvas uute üürikorterite ja korteriühistute uute elamispindade ehitus Rootsis Industrifakta andmeil 11,1 miljardilt Rootsi kroonilt 21,2 miljardile Rootsi kroonile, mis on enam kui 90%. Väikeelamute ehitus kasvas 24%, 12,6 miljardile Rootsi kroonile.

Väikeelamute ehitus ei lähe. Selle aasta alguses on kortermajade ehituses buum jätkunud, samas kui väikeelamute ehitus tammub paigal. 2011. aasta keskpaigaks oli uute kortermajade ehitus kasvanud 15%, ütles Persson.

Jõudsat kasvu kinnitavad lehele nii ehitusfirmad JM kui ka NCC.

Skanska on ujunud kasvutrendile vastuvoolu, kuid möönab, et kõik, mis turule on jõudnud, on leidnud suurt ostjahuvi. "Suurlinnades tuleks meil palju rohkem ehitada. Inimeste arvu kasv on palju kiirem kui meie ehitustempo," ütles Skanska Nya Hemi tegevjuht Jonas Granström.

Samas on väikeelamute ja korterite hinnad hakanud langema. Mis saab edasi, on aga väga raske prognoosida.

Rootsis on üle 200 kommuuni, kus on puudus üürikorteritest. Üldse napib elamispinda 130 kommuunis.

Industrifakta hinnangul tuleks aastas juurde ehitada 37 000-40 000 eluaset, et turu nõudlus tasakaalustada. Parimal juhul jõutakse tänavu korterite ja väikemajadega 30 000 piirile, mis on väga kõrge tase, kirjutas leht.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2011, 16:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing