Greenspan: Euroopa on USA-le tõsine oht

Maarja-Liis Mitri 07. oktoober 2011, 18:24

Ühendriikide majandust ja aktsiaturge ootab ees tume tulevik, kui Euroopa ei suuda oma finantskriisi lahendada, sõnas endine USA keskpanga esimees Alan Greenspan.

Endine Föderaalreservi juht näeb Euroopas USA-le tõsist ohtu ja usub, et ilma võla restruktureerimiseta kriisist välja ei tulda.  Kuigi USA pangad pole Euroopa võlakirjariskist väga palju mõjutatud, sõltub Ühendriikide üldine rahandussüsteem siiski suures osas Euroopa stabiilsusest, sõnas Greenspan, lisades et tegu on integreeritud mehhanismidega ja eeldus, et USA hiigelsuur pangandussektor on Euroopast sõltumatu, on täiesti ebareaalne.

Greenspan usub, et tootlikkuse kasvu taustal hakkab Ühendriikide majandusel üha paremini minema, kuid seni, kuni Euroopa probleemidele pole lahendust leitud, ei saa majanduse täielikku taastumist loota.

Ühendriikide börsid on viimasel ajal liikunud väga suurel määral Euroopast tulevate uudiste taktikepi all, langedes ja tõustes vastavalt väljapakutud lahenduste võimalikkusele.

„Kui Euroopat poleks, siis poleks ka ohtu tervele USA majandusele. Probleemi suurust ei tohi alahinnata. Majandusteadlased, kes eristavad muid USA majandust mõjutavaid faktoreid Euroopast tulevatest mõjudest, pole minu meelest eriti selle asjaga kokku puutunud,” sõnas Greenspan.  

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. October 2011, 16:45
Otsi:

Ava täpsem otsing