Indrek Kald • 10. oktoober 2011 kell 8:01

"Eestil puudus rahapoliitika"

Enne eurot ei olnud Eestil võib-olla oma rahapoliitikat, kuid nüüd on selleks võimalus, arvab Eesti Panga presidendi kandidaat Ardo Hansson.

Hansson nentis intervjuus ETV saatele "Terevisioon", et Eesti Pangal ei ole pärast  Eesti eurotsooni liikmeks saamist enam nii olulist rolli rahanduspoliitika kujundamisel, nagu oli varem, sest enamik otsuseid tehakse Euroopa Keskpangas Frankfurdis.

"Väga paljud niisugused väärikad funktsioonid, nagu maksesüsteemi korraldamine, on Eesti Panga pädevuses ja seda tuleb edasi teha. Aga kui ei taha päris sattuda sellise nagu filiaali olukorda, siis on vaja esiteks jälle kasutada seda võimalust, et nüüd on meil see koht laua taga ja me saame seal vähemalt mõjutada seda poliitikat," rääkis Hansson.

Tema arvates on Eestil siiski võimalik mitte olla üksnes nõuandja rollis, vaid ka rahapoliitikat kujundada, kuigi vaid üheksa kuud eurotsoonis olnud Eesti on alles õpipoisi rollis ega saa kohe aktiivselt panustada, õige aeg saabub pooleteise aasta pärast.

Homme valib Eesti Panga nõukogu kahe presidendikandidaadi vahel, lisaks Ardo Hanssonile konkureerib keskpanga juhiks ka Andres Sutt.

Hetkel kuum