Raivo Sormunen • 11. oktoober 2011 kell 6:28

Hiina valitsus alustas aktsiate tugiostudega

Hiina valitsus suurendab oma osalusi neljas pangas, püüdes sellega toetada väärtust kaotavat pangandussektori aktsiaid ja süstida investoritesse usaldust.

Uudisteagentuur Xinhua andmeil ostab Hiina riiklik investeerimisfondi üksus Central Huijin nelja panga (Agricultural Bank of China, Bank of China, China Construction Bank and Industrial ja Commercial Bank of China) aktsiaid.Suurte pangahiidude aktsiaid on rallinud täna Hongkongi börsil vähemalt 6 protsenti. Kõige võimsama tõusu (+14%) on läbinud Agricultural Bank of China panga aktsia.

Osaliselt on turuosaliste sõnul pangaaktsiate ralli taga ka lühikeste positsioonide katmine.

Lootus, et Euroopa pankasid hakatakse rekapitaliseerima on hoo andnud sisse ka teistele Aasia pankadele. Nii näiteks on Sumitomo Mitsui ja Macquarie Group kosunud Tokio börsil vastavalt 2,6% ja 2,5%.

„Turul pole puudu likviidsusest. See, mida inimesed vajavad, on usaldus ja Central Huijin aktsiaostud pakuvad seda,“ ütles Wall Street Journal online-väljaandele Capital Care Securities analüütik Amy Lin.„Huijin üritab näidata turule, et nad tunnevad end turvaliselt. Ning loomulikult on aktsiate hinnad löögi all. Seega, pikaajalise strateegilise investori jaoks pole halb mõte osta praegustel tasemetel aktsiaid,“ märkis Financial Timesile Credit Suisse Hiina turu analüütik Sanjay Jain.

Xinhua andmeil on investeerimisfondi eesmärk toetada riiklikult tähtsate finantsinstitutsioonide tegevust ja arengut ja stabiliseerida osaliselt riigi käes olevate kommertspankade aktsiate hindu.Viimati sekkus Central Huijin aktsiaturule kolme aasta eest Lehman Brothersi kriisi aegu.

Hetkel kuum