Eiki Nestor • 25. oktoober 2011 kell 21:00

Palgatööline ja FIE ühele pulgale

Eelnõu eesmärk on väga lihtne: tagada palgatööd tegevale inimesele ja FIE-le haigestumise korral samasugused tingimused. Esimesed kolm päeva neid ju koheldakse võrdselt, alates 9. päevast samuti ehk siis sõltuvalt sellest, kuidas nende pealt on sotsiaalmaksu makstud või kuidas nad ise on sotsiaalmaksu maksnud, saavad nad ka haigusraha. Kuid 4.-8. päevani jätkab palgatööd tegevale isikule tööandja palga maksmist, aga FIE-l ei ole kedagi, kes talle palga maksmist saaks kuidagi jätkata.

Ettepaneku sisu on lihtne: kompenseerida FIE-le see osa tema haigestumisest sellisel teel, et kui ühel juhul on see hüvitis saamata jäänud palga kompenseerimine, siis siin võiks maksude abil arvestada seda, et tal jääb tulu saamata. Selle tulu, mahaarvatava summa leidmine ei olegi teab mis keeruline sellepärast, et FIE on sotsmaksu maksnud ka varem. See käiks tema poolt varem makstud ja deklareeritud tulude alusel ehk selle võrra nende päevade eest, kui ta haige on ja tal tööandjat ei ole, kes talle palga maksmist jätkaks. Nende päevade eest oleks tal õigus haiguslehe alusel vähendada oma sissetulekuid ja seetõttu maksta vähem ka makse. Nii nagu palgasaajal kuulub haigushüvitis tulumaksu alla, peaks ka FIE-l see mahaarvamine kuuluma maksustamisele tulumaksuga ja siit ka vajadus muuta tulumaksuseadust. Nii, et nii lihtne ettepanek see ongi, ei midagi keerulist. Kutsun kõiki üles seda toetama!

Toimetuselt: nimetatud eelnõu lükati eile riigikogus siiski tagasi.

Hetkel kuum