26. oktoober 2011 kell 15:40

EL-i läbirääkimised pankadega jooksid ummikusse

Euroopa Liidu juhtide läbirääkimised pankadega Kreeka võlakirjade mahakirjutamisest tuleneva kahju osas on ummikusse jooksnud ja ajutiselt peatatud, teatas anonüümsust palunud EL-i ametnik uudisteportaalile Bloomberg.

Läbirääkimiste ummikseis vähendab veelgi lootust, et kolmapäevaselt tippkohtumiselt naastakse valmis kriisikavaga. Ka  Angela Merkel ei looda tänaselt kohtumiselt suuri edusamme. Kantsleri sõnul on suurem töö veel ees ja tippkohtumise eesmärk on kas või natukene lõppsihile lähemale jõuda.

Ametniku sõnul ootab Euroopa Liit pankadelt vabatahtlikku osalust võlgade mahakirjutamises, kuid pealesurutud lahenduse võimalust ei saa päris välistada.

Kuigi Kreeka võla 50-protsendilise mahakandmise osas on poliitikute ja pankade üksmeel suures osas saavutatud, tõusid uued vaidlused selle üle, kui suurt osa Kreeka uuesti emiteeritavate võlakirjade riskist tuleks kindlustada. Lisaks pole mahakandmise suuruse osas veel kindlat otsust langetatud, sest kõlanud on ka ettepanekud kirjutada maha vähemalt 60%.

Poliitikute eesmärgiks on Kreeka võlataseme alandamine 2020. aasta lõpuks          120 protsendi tasemele riigi SKP-st.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum