Pool võlast mahakandmisele?

Katri Soe-Surén 26. oktoober 2011, 16:17

Euroopa pangad ja valitsused on jõudmas Kreeka võlakirjade osas kokkuleppele – oodata on 50protsendilist mahakandmist.

"Nominaalse 50 protsendi mahakandmises jõutakse kokkuleppele," ütles Reutersile üks asjassepühendatu. Saksa kantsler Angela Merkel on nõudnud lahendust, mis aitaks langetada Kreeka võlakoorma 120 protsendile riigi SKPst.

"See ei ole võimalik ilma, et erasektor osaleks oluliselt suurema panusega kui 21. juulil kokku lepiti," ütles ta. 120 protsenti vastab 50protsendilisele võlgade kustutamisele ja pankade osalusele mahus rohkem kui sada miljardit eurot.

Reutersi andmeil ollakse kokkuleppele jõutud ka selles, et pangad peavad suurendama järgmise aasta juuni lõpuks omakapitali kvooti üheksale protsendile. Sealjuures võetakse arvesse võlakirjade turuväärtust seisuga 30. september.

Samuti peavad pangad hakkama piirama dividendide ja boonuste maksmist seni, kuni 9% nõudmine on täidetud. Samuti tuleb jälgida, et omakapitali suurendamine ei põhjustaks pankade liigset kokkutõmbumist, mis omakorda kahjustaks majanduse varustamist laenudega ning kauplemist riigivõlakirjadega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. October 2011, 16:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing