26. oktoober 2011 kell 12:14

Merkel: tahame, et Kreeka kiiresti jalule tõuseks

Saksamaa kantsler Angela Merkel kordas kõnes Bundestagile, et tänaselt ELi tippkohtumiselt ei ole "suurt pauku" oodata. Kriis kestab veel kaua, kuid Kreeka tuleb kiiresti jalule aidata, märkis ta.

Merkel alustas oma kõnet meenutusega Lehman Brothersi pankrotist. Kriisijuhtimine õnnestus, Saksamaa tuli sellest tugevamana välja kui sellesse sisenes. Nüüd peab ka Euroopa tugevamalt kriisist välja tulema, rääkis Merkel. "See on euro suurim koormustest," lisas ta.

Kantsler rõhutas, et Kreeka inimesed on ära teeninud lugupidamise selle eest, mida neilt nõutakse. Troika raportist tuleb teha õiged järeldused, kui kreeklased on alles raske ja pika tee alguses. Juulis Kreeka suhtes langetatud otsused enam ei kehti, erasektor peab abipaketis rohkem osalema ning ainult võlgade kustutamisest ei piisa, kinnitas ta parlamendile.

"Me tahame, et Kreeka kiiresti jälle jalule tõuseks," ütles Merkel. Et vältida võlakriisi levimist, tuleb pangad tema sõnul rekapitaliseerida. Võlapiiri suhtes patustajad tuleb tulevikus vastutusele võtta, lõtv finantspoliitika kahjustab euro stabiilsust tervikuna, selgitas ta.

Pangad ei tohi Merkeli sõnul olla enam nii mõjuvõimsad, et nende kokkuvarisemine viiks endaga kaasa kogu maailmamajanduse. See peab saama üheks teemaks eelseisval G20 tippkohtumisel.

Risk, mis kaasneb EFSFi võimendamisega, on Merkeli sõnul põhjendatud.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum