Venemaa pakub Saksamaale miljardipakti

Katri Soe-Surén 14. november 2011, 12:02

Venemaa sooviks tulla Saksamaa energeetikaturule, pakkudes investeeringutena miljarditesse ulatuvaid summasid. 

Venemaa on valmis koos Saksa partneritega ehitama ja haldama Saksamaal elektrijaamu, kirjutab päevaleht Süddeutsche Zeitung. Ka Saksamaa omalt poolt vajab pärast tuumaenergiast loobumist uusi elektrijaamu, seni on aga lahtine kust peavad tulema vastavad investeeringud ja kes neid ehitab. Kokku on plaanis ehitada 10 kuni 15 uut jaama võimsusega 10-12 gigavatti. „Me oleme valmis sellise suurusega projekte finantseerima,“ kinnitas Saksa päevalehele Venemaa energeetikaminister Sergei Schmatko. Ekspertide hinnangul läheks uute jõujaamade ehitamine maksma kuni 15 miljardit eurot.

Venemaa sooviks teha koostööd suurte Saksa tehnoloogiakontsernidega nagu seda on näiteks Siemens. Nelja aasta pärast võiksid esimesed jaamad juba tööle hakata. Kõnelused Saksa poliitikutega on küll juba ka alanud, kuid Saksa pool kõhkleb, kartes Venemaa üha suurenevat mõjujõudu energeetikaturul. „Me peame üksteisele lähemale jõudma. See on mõlema poole huvides,“ ütles Schmatko viitega üha napimaks muutuvatele toorainevarudele. 

Venemaa on Saksamaa tähtsaim toornafta ja maagaasi tarnija. Nüüd ollakse kanda kinnitamas ka energeetika siseturul. Rosneft ostis hiljuti 50 protsenti osalusest Ruhr Oel GmbH-s, Gazprom võttis üle Envacomi. Lisaks on Gazpromil osalus RWE-s, koos E.on-iga ehitati läinud nädalal käiku läinud Läänemere gaasitoru.


 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    15. November 2011, 17:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing