Alyona Stadnik • 16. november 2011 kell 8:44

Hekotek: Venemaa ei ole universaalne rohi

Venemaal äritegemine pole universaalne rohi edukuseks, toonitas masinaehitusfirma Hekotek AS juhatuse esimees Heiki Einpaul.

"Meie oleme väike ettevõtte, kus töötab 90 inimest ning käibe tase on umbes 30 miljonit euro ringis. Venemaa osa meie käibest on ideaalis 60-70%. Meie tunneme ennast suhteliselt normaalselt, aga alati on riskid olemas," vastas Einpaul. 

Tänases situatsioonis viitavad kõik märgid, et Hekotek saab oma töömahu, mida neil vaja on, Venemaalt kätte. "Meie ei muretse selle pärast, maailmas on muresid piisavalt ja meie tunneme ennast hästi,"lausus Einpaul.

"Venemaa on Venemaa, see ei ole mingi universaalne rohi, et kõik, kes siia tulevad, saavad siin kindlasti õnnelikuks. Venemaa on arenev ja suur maa, järelikult on siin väga palju võimalusi," vastas Einpaul küsimusele, kas ta soovitab minna Venemaa turule ja kas see on kindel koht.

Ta meenutas, et peaminister Andrus Ansip on meile sihi silme ette seadnud, et me tahame jõudma Euroopa rikkamate riikidega samale tasemele. "Ilma läbi saamata oma naabritega ei ole see võimalik. Venemaa ei koli Eesti piiri tagant mitte kuhugi. Järelikult on Eesti ülesanne Venemaaga hästi läbi saada," märkis Einpaul. Ta selgitas, et Venemaa on nii suur, et ta võib Eestit vajadusel mitte tähele panna  aga Eesti Venemaad mitte tähele panna ei saa.

Tema arvates, on  väga hea näide Soome, kes on alates sõja lõpust  väga hästi Venemaaga hakkama saanud ning seal arenenud.

Venemaa liitumine WTO-ga on Einpauli sõnul igal juhul positiivne. "Kõik need bürokraatlikud takistused ja ka kaubandusalased takistused, mida vähem neid on, seda lihtsam on ettevõttel seal tegutseda. Ei ole viisarežiim ega ükski tolliformaalsus kunagi mõeldud selleks, et inimestel lihtsam oleks," sõnas Einpaul.

Soome keskkaubanduskoja juht Risto Penttilä soovitab tänases Äripäevas ettevõtjatele:  "Mine itta, noor mees." Tema sõnul on Euroopa võlakriis muutnud Soome ettevõtjad ettevaatlikumaks, kindlamini tunnevad end need, kes on kinnitanud kanda Venemaal, Hiinas ja mujal Aasias.

Hetkel kuum