Romet Kreek • 22. november 2011 kell 7:21

Austria pangad ei tohi enam eriti KIEs laene anda

Austria pangandusjärelevalve keelas sisuliselt Austria pankadel Kesk- ja Ida-Euroopas laenude andmise.

Pangad peavad hoolitsema selle eest, et kohalikud laenud tütarpankades ei tohi moodustada enam kui 110 protsenti kohalikest hoiustest.

Financial Times kirjutas, et Austria keskpank teatas, et Erste Group, Raiffeisen Bank International ja Itaalia UniCrediti tütarpank Bank Austria ei tohi oluliselt enam laenu anda Kesk-ja Ida-euroopa maadesse, kuni seal kasvavad hoiuste mahud.

Austria pangad on näiteks aktiivsed Ungaris. ZeroHedge kirjutas, et 67 protsenti Ungari kodumajapidamiste võlgadest on valuutas, enamik Šveitsi frangis. Ungari valuuta on frangi vastu keskmiselt laenu andmise kursist nõrgenenud 60 protsenti. Pankade varad moodustavad umbes 50 protsenti 130 miljardi dollari suurusest SKPst. Arvestades, kui palju on laenud vee all, on Austria pankade omakapital enam kui minema uhutud.

Hetkel kuum