Anne Oja • 23. november 2011 kell 10:26

Peep Peterson lubab tõsta ametiühingute lahinguvõimet

Sel reedel Eesti Ametiühingute Keskliidu juhiks kandideeriv Peep Peterson lubab oma valimisprogrammis, et tõstab ametiühingute lahinguvõimet.

"Aktsioonivõime tuleb kõigis haruliitudes arendada tasemele, kus vaenulik tööandja või läbirääkimisi eirav valitsuspartner arvestab tõsise mainekaotusega, kui laseb konflikti paisuda liiga suureks," selgitab Peterson. "Aktsioonivõime ei kasva iseenesest – see nõuab teoreetilist ettevalmistust, struktuuri, õppusi ja harjutamist. Selle tööga tuleb viivitamatult alustada ja seda tööd on mõistlik teha ühiselt," lisab ta.

Ametiühingute uue arengusuunana nimetab Peterson ka aktiivsuse kasvatamist suhtlemisel tööandjate ja poliitikutega. "Parim kaitse on rünnak. Oodates passiivselt uusi ründeid töötajate õigustele, oleme kõik need lahingud ette kaotanud," täpsustab ta.

Peterson märgib oma programmis, et kunagi varem pole Eesti ametiühinguliikumine olnud nii sügavas kriisis kui täna ja lubab ametiühingud august välja aidata.

2009. aastal läbikukkunud üldstreik, nõrk nähtavus ja koostöö töölepinguseaduse läbirääkimistel, majandusliku visiooni puudumine kriisiaastatel ja paljud muud väiksemad ebaõnnestumised on viinud ametiühingu maine rekordmadalale, loetleb Peterson täpsustades, et viimase kommunikatsiooniauditi andmetel peab ligi kolmveerand elanikkonnast Eesti ametiühinguid nõrgaks või väga nõrgaks.

Peep Peterson juhib alates 2003. aastast Transpordi ametühingut. 25. novembril kogunev ametiühingute kongress valib uue juhi järgnevaks neljaks aastaks.

Tema vastaskandidaat, keskliidu praegune juht Harri Taliga, lubab ametiühingute aktsioonivõimet samuti samm-sammult suurendada. Samas tppb Taliga oma programmis välja ka läbirääkimisvõimekuse kasvatamise vajaduse ning truuduse ametiühinguliikumise põhimõtetele, millega kaasneb erisuste aktsepteerimine.

Hetkel kuum