Sirje Rank • 12. jaanuar 2012 kell 10:47

Fitch: Euroopa Keskpank võiks Itaaliat rohkem aidata

Euroopa Keskpank võiks Itaaliat rohkem aidata, et riiki likviidsuskriisist hoida, leiab agentuuri Fitch riigireitingute osakonna juht David Riley.

Laenuraha hind Itaalia jaoks on järsult kallinenud – vahe Saksamaaga on kärisenud ligi viiele protsendipunktile kahelt protsendipunktilt 2010. a lõpus, ehkki Itaalia ja Saksamaa on mõlemad neid väheseid riike Euroopas, mille riigieelarve on plussis, kui mitte arvestada kulusid laenude teenindamiseks.

Samuti pole Itaalia majanduses viimasel ajal toimunud midagi nii dramaatilist, mis sellist järsku suhtumise muutust õigustaks, vahendas agentuur Bloomberg.

"Itaalia majandus ei ole eriti dünaamiline ja riigi võlakoorem on kõrge, aga me oleme seda juba ammu teadnud, kas pole?" ütles Riley.

Tema sõnul käituvad turud skisofreeniliselt. "Nad aplodeerivad, kui riigid kulusid koomale tõmbavad, kuid karistavad neid, kui kärbete mõju hakkab tunda andma."

Itaalia peaminister Mario Monti on Riley sõnul astunud samme, et riigi rahandust stabiliseerida. Järgmine eesmärk on parandada riigi majanduskasvu väljavaateid. Riley hinnangul peaks Euroopa Keskpank Itaaliale võlakirjade tugiostudega rohkem appi minema, kuna osades Euroopa piirkondades on intressipoliitika keskpanga kontrolli alt välja läinud.

"Suurbritannia keskpanga tugiostud on välistanud olukorra, kus laenuraha kallinemine võiks majandusprobleeme veelgi süvendada," ütles Riley, juhtides tähelepanu, et Suurbritannia eelarvedefitsiit on suurem kui paljudel teistel Euroopa riikidel, sealhulgas Itaalial. "Euroopa Keskpank mängib turgudega kassi-hiire mängu ja see on minu arvates riskantne strateegia."

Briti keskpanga käes on ca 25% Suurbritannia valitsuse võlast võrreldes 5%ga Euroopa Keskpanga bilansis, ütles Riley.

2010. aasta maist, mil vastuoluline programm käivitus, on Euroopa Keskpank võlakirjade tugiostudeks kulutanud 213 miljardit eurot.

Hetkel kuum