Sirje Rank • 28. jaanuar 2012 kell 7:40

Fitch kärpis viie euroala riigi reitingut

Reitinguagentuur Fitch teatas reedel, et kärbib Itaalia, Hispaania ja veel kolme euroala riigi reitingut.

Euroala suuruselt kolmanda riigi Itaalia reitingut kärpis Fitch kahe pügala võrra tasemelt A+ tasemele A-. Kahe pügala võrra alanes ka Hispaania reiting, tasemelt AA- tasemele A, vahendas agentuur Bloomberg.

Reitingukärbe tuleb ajal, mil Kreekal ei ole veel laenuandjatega kokkulepet võlgade osalise mahakandmise osas ning euroala riigid vaidlevad, kas tulemüüri tuleks tugevdada, puhuks,  kui võlakõnelused tulemusi ei anna.

Pärast seda, kui Euroopa Keskpank pankadele pikaajalist likviidsuslaenu andis, on Itaalia ja Hispaania võlakirjatootlused küll alanenud, kuid Fitchi hinnangul on kärbitud reitinguga riigid finantsturgudel võimaliku šoki korral haavatavad.

Belgia reiting alanes tasmelt AA+ tasemele AA, Küprose reiting tasemelt BBB tasemele BBB- ning Sloveenia reiting tasemelt AA- tasemele A.

Samas kinnitas Fitch Iirimaa reitingu tasemel BBB+.

Reitinguväljavaade jäi kõigil kuuel riigil negatiivseks.

Fitch võttis Hispaania, Itaalia, Iirimaa, Küprose, Belgia ja Sloveenia võimalikuks reitingukärpeks vaatluse alla 16. detsembril, põhjendusega, et euroala pole võlakriisile leidnud kompleksset lahendust. Samal ajal kärpis Fitch ka Prantsusmaa AAA reitingu väljavaadet, kuid jaanuaris teatas agentuur, et Prantsusmaa reiting tänavu ilmselt ei alane.

Nädalapäevad tagasi kärpis reitinguagentuur S&P Itaalia reitingut kahe pügala võrra tasemele BBB+. Lisaks kärbiti veel kaheksa euroala riigi reitingut, kusjuures Prantsusmaa ja Austria jäid ilma tippreitingust.

Hetkel kuum