Virge Haavasalu • 14. veebruar 2012 kell 6:47

Karli Lambot: välisinvesteeringu otsustab turg, mitte riik

Administratiivselt ei saa investeeringute sissevoolu või ettevõtete spetsifikatsiooni määrata, seda otsustab ikka turg, kommenteeris ACE Logistics Estonia üks omanikke Karli Lambot pankur Indrek Neivelti blogi sissekannet sellest, et Eesti peaks praktiliselt kõigile praegustele odava tööjõuga välisinvesteeringutele ära ütlema, kui tahame saada rikkaimate riikide hulka.

„Mulle jääb see üsna arusaamatuks. Kes peaks ütlema „ei” mingit laadi välisinvesteeringutele. Kas siis riik ütleb osa sissetuleva raha kohta, et see meile ei sobi, et Elcoteqi sugune allhanketööstus ei sobi. See ei ole minu meelest õige. Inimesed saavad tööd,” avaldas Lambot nördimust.

Tõenäoliselt läheb meil Lamboti hinnangul kümneid aastaid aega, enne kui tekib spetsialistide kiht, kes suudavad ka midagi keerulisemat teha, ja seepärast tulebki hakata lihtsamatest töödest peale, nagu seda on suurepäraselt Elcoteqi ja Ericssoni näited. „Et keegi nüüd riigi tasemel otsustaks, mis laadi ettevõtted meile sobivad ja mis laadi mitte – see on olemuslikult vale, selle otsustab ikka turg,” kordas mees ennast.

Teise asjana tõi Lambot blogi sissekandest välja selle, kus Neivelt räägib sellest, et Eestis võiksid olla suurfirmade peakontorid. „Aga meil ei ole seda kaadrit, rahvusvaheliselt läbilöövaid spetsialiste. Selleks läheb jälle aega. Inimesed teevad oma tööd kasvõi allhankijana või harukontorites ja iga asi nõuab ju aastaid,” selgitas taaskord Lambot, miks ta ei ole pankuri seisukohtadega nõus.

Viimase asjana märkis ettevõtja, kui Lasnamäe naistele on töö Ericssonis kõige sobivam, siis on suurepärane, sest kui seda ei oleks, oleks asi palju kehvem.   

Hetkel kuum