27. veebruar 2012 kell 15:15

Merkel: Kreeka pankroti tagajärjed on ennustamatud

Täna õhtul selguvad Bundestagi Kreeka uue abipaketi hääletustulemused. Saksamaa kantsler Angela Merkel teatas hääletusele eelnenud kõnes, et Kreeka uue programmi võimalused kaaluvad üles sellega kaasnevad riskid.

Merkeli sõnul on riikide võlakriis ajaloo suurim katsumus Euroopa ühinemisest saadik. Saksamaa peab tegema kõik, et Euroopa väljuks kriisist tugevamana kui sinna minnes. „Euroopa on läbi kukkunud, kui euro läbi kukub. Euroopa võidab, kui euro võidab,“ ütles Merkel.

Merkel toonitas ühtlasi, et uue Kreeka abipaketi puhul ei ole tegemist ainult säästmise, vaid ka konkurentsivõime taastamisega. Muuhulgas peab Kreeka oluliselt parandama maksude haldamise süsteemi.

Merkel tunnistas, et talle pole võõras idee lasta Kreekal naasta drahmi juurde. Selline idee on igati õigustatud, ütles Merkel, kuid pärast kõigi argumentide põhjalikku vaagimist leiab ta siiski, et uue programmi võimalused kaaluvad üles sellega seotud riskid.

"Mitte keegi ei suuda ennustada, millised tagajärjed on – hetkel ikka veel kontrollimata – Kreeka pankrotil meie kõigi jaoks.“

Saksamaa on Merkeli sõnul valmis juba sel aastal kandma pool oma osast ehk siis 11 miljardit eurot euro stabiilsusmehhanismi ESMi. Aastal 2013 järgneks teine pool, seda eeldusel, et ka teised euroala riigid oma osa ära maksavad. ESMi mahuks saab praegustel andmetel olema 500 miljardit eurot.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum