5. märts 2012 kell 8:34

Hiina alandas 7 aastat kehtinud majanduskasvu eesmärki

Hiina alandas aastase majanduskasvu eesmärgi 7,5%ni, andes märku, et riigijuhid üritavad vähendada ekspordist sõltumist ja suurendada sisemaist tarbimist. Varasem 8%ne majanduskasvu eesmärk oli seatud 2005. aastal.

Pekingis parteikongressil 3000 inimesele esinenud peaminister Wen Jiabao lisas veel, et riigi aastane inflatsioonieesmärk on 4% ehk sama, mis 2011. aastal, vahendab Bloomberg.

69aastane valitsusjuht ütles, et riik peab üle minema jätkusuutlikumale ja efektiivsemale majandusmudelile ja saavutama pikemaajalise kõrgekvaliteedilise arengu.

Hiina peab suurendama tavainimeste sissetulekuid, lootma vähem ekspordile ja investeeringutele ning vähendama eraettevõtete huvides riigi rolli majanduses, ütles laupäeval Hiina rikkuselt teine mees Zong Qinghou.

Sisemajanduse koguprodukti eesmärki võib lugeda kui valitsuse "mugavustsooni" alumist otsa, ütles Bloombergile Goldman Sachsi ökonomist Michael Buchanan. "Seda võib mõista ka keskvalitsuse signaalina kohalikele omavalitsustele, et need ei keskenduks puhtalt kasvu tempole."

Wen lisas enda kõnes, et valitsus säilitab ennetava fiskaalpoliitika ja mõistliku monetaarpoliitika kursi. Valitsus alandas veebruaris teist korda kolme kuu jooksul pankade kohustuslikku reservimäära, et suurendada laenamist ja säilitada kasv.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum