Silvia Kruusmaa • 11. mai 2012 kell 8:38

KPMG: Eesti maksumäärad on Euroopa keskmised

KPMG analüüs näitab, et maailma keskmine ettevõtte tulumaksu määr on 24,48, kaudsete maksude (käibemaksu) määr 15,39 ning eraisiku tulumaksu määr 32,08 protsenti. Eesti ettevõtte tulumaksu ja käibemaksu määrad on väga lähedal Euroopa keskmistele.

„Võrreldes KPMG läinud sügisel valminud põhjaliku analüüsiga on Euroopas mõnevõrra kerkinud käibemaksu ning eraisiku tulumaksu keskmine näitaja, vastavalt 19,86 ning 35,86 protsendini, samas kui ettevõtte tulumaksumäär on veidi langenud - 20,73 protsendile,“ ütles KPMG Baltics OÜ maksu- ja õigusteenuste juht Joel Zernask. „Seega on Eesti 20protsendiline käibemaksu ja 21protsendiline ettevõtte tulumaksu määr pea täpselt võrdsed Euroopa keskmistega,“ lisas ta.

Enam kui 20 riiki on muutnud ühte või mitut maksumäära, näiteks käibemaksu on tõstnud kahe protsendipunkti võrra Küpros, Horvaatia, Iirimaa ja Ungari – viimases neist ulatub see nüüd 27 protsendini.

Ettevõtte tulumaksu tõstis Valgevene seniselt 24 protsendilt 28 protsendile, kuid Ukraina kärpis oma määra 25 protsendilt 21-le. Ka Soomes on toimunud väike ettevõtte tulumaksu langus, 26 protsendilt 24,5-le.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 152 riigis ning mille liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku 145 000 oma ala spetsialisti. KPMG tegutseb Eestis 1992. aastast, siin töötab üle saja ning Baltikumis kokku ligi kolmsada audiitorit ning nõustajat.

Hetkel kuum