Anu Jõgi • 21. juuni 2012 kell 13:17

Plaani puhkusereis Kuule aastaks 2015

"Fly me to the moon" laulis Frank Sinatra 1964. aastal, viis aastat enne seda, kui ameeriklane Neil Armstrong tegi inimkonna esimesed sammud Kuu pinnal. Järgmine hüpe tuleb turismis, kui Suurbritaania firma Excalibur Almazi plaanid õnnestuvad ja ettevõte hakkab juba lähiaastatel Kuu-reise pakkuma, kirjutab Kauppalehti.

Päris iga pere eelarvele 124 miljonit eurot maksev reis ei sobi. Peale selle ei laskuta kuuest kaheksa kuuni kestval retkel Kuu pinnale, vaid alus tiirleb selle ümber.

Reisile ei saa ilmuda vaid passi ja hambaharjaga, enne teele asumist peab kosmoseturistiks pürgija läbi tegema poole aasta pikkuse koolituse Californias.

Excalibur Almaz kavandab lende alusega, mis saadetakse Maa orbiidile. Umbes tavalise prügikonteineri suurusesse kapslisse mahuks korraga kolm kosmoseturisti. Kosmoses silduks kapsel ettevõtte kosmoselaeval, millel toimuks retk ümber Kuu.

Suurbritanniale kuuluvale Mani saarele on registreeritud kasutatud kosmoselaev, mis on ostetud Venemaa kosmoseprogrammilt. Sellega pääseb Excalibur Almaz ülisuurtest investeeringutest tootearendusse ja testimisse, mis on pidurdanud konkurentide USA SpaceXi ja Briti Virgin Galacticu tegevust.

Kosmoseturismi teerajaja Sir Richard Bransoni Virgini kontserni kosmoseprogramm ja Ameerika pikamaa kosmoselendude ekspertide Art Dula ja J. Buckner Hightoweri rajatud Excalibur Almaz on eraettevõtted, SpaceX on saanud Ühendriikidelt raha.

Dula ütles Financial Timesile, et kasutatud varustuse toel jõuab Excalibur Almaz plussi juba pärast kahte lendu. Investoreid ahvatleb firma 50protsendise tootlusega 3 aasta jooksul.

Esimesena viib turistid kosmosesse ilmselt siiski Virgin Galactic, mis tahab kommertslennud käivitada järgmisel aastal USAs New Mexicos Mojave kõrbe rajatud lennuväljalt. Ajagraafik pole siiski veel paigas ja sõltub proovilendude tulemustest.

Hiljem tahab Virgin korraldada lende ka Rootsi põhjaosa Kiruna lennuväljalt.

Pöörasest hinnast hoolimata loodab Excalibur Almaz leida seiklushimulisi kliente, sest nende kavandatav reis viiks turistid kauemaks kosmosesse kui Virgin Galacticu hetkeks Kuu teisele poole põikavad lennud.

Bransoni lendude hinnad on see-eest kättesaadavad ka tavalisele lotovõitjale, jäädes 250 000 euro kanti.

Kosmoseprogrammid on New Mexico, Mani saare ja Kiruna-sugustele ääremaadele tõeline kullasoon. Näiteks Mani saar teenib ligikaudu kolmandiku tulust kosmoseprojektilt, aga on ka ise sellesse tublisti panustanud.

Hetkel kuum