21. august 2012 kell 10:23

Tarbija valmistub hinnatõusuks

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) tarbijabaromeetri näit püsis augustis ajaloolisest keskmisest kõrgemal tasemel. Tarbijad ennustavad hinnatõusu jätkumist kiiremas tempos.

EKI tarbijabaromeetri küsitlus näitas, et tarbijate kindlustunne augustis võrreldes juuliga oluliselt ei muutunud ja indikaator oli -8 (juulis -9). Kindlustunne on ajaloolisest keskmisest (1992–2012) kõrgemal tasemel (pikaajaline keskmine -10).

29% eestimaalastest prognoosis augustis, et Eesti majanduse olukord on 12 kuu pärast parem kui praegu, 39% ootas sama olukorra püsimist ja 26% kartis halvenemist.

Oma pere majandusolukorra prognoosi suhtes oldi mõnevõrra pessimistlikum: 22% küsitletutest hindas, et nende pere majandusolukord on aasta pärast parem, 44% arvas, et sama olukord püsib ja 24% pelgas olukorra halvenemist.

52% peredest tuleb rahaga igapäevaselt ots-otsaga välja – nii palju kui teenib, ka kulutab, säästab 37% peredest ja võlgadega maadleb või elab vaid varasemate säästude arvel iga kümnes pere.

Kuna paljud pered tulevad oma pereeelarvega napilt välja, vaadatakse hoolega hindu. 60% küsitletute arvamuse kohaselt on hinnad viimase 12 kuu jooksul oluliselt tõusnud, 28% peab hinnatõusu mõõdukakas ja 11% väikeseks. Hinnatõusu nähakse jätkuvat ja seda natuke kiiremas tempos kui arvati veel viimastel kuudel. Hinnatõus ja inflatsiooniootused on üks oluline palgasoove mõjutav tegur.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum