Helery Liivik • 1. august 2012
Jaga lugu:

Kaupmeestel läheb hästi

Esimesel poolaastal rekordiliselt müünud jaekaupmehed ootavad kasvu jätkumist ka aasta teiselt poolelt.

Tänavu juunis kasvas jaemüük püsivhindades 7%, tehes sellest 2012. aasta suurima läbimüügiga kuu. Esimese kuue kuuga ulatus jaekauplejate koondkäive Statistikaameti andmeil 2,6 mld euroni, mis ületab ka buumiaastate sama perioodi tulemust.

Selveri kliendikommunikatsiooni spetsialist Triin Toome sõnul käibekasv teisel poolaastal tõenäoliselt stabiliseerub ning käesoleva aasta kõrgeim kasv jääb ilmselt esimesse kvartalisse.

,,Hetkel ei näe märke, mis välistaks üldise jaekaubanduse elavnemise lähitulevikus," kommenteeris Toome. Selver ootab suuremat kasvu esmatarbekaupades, kus kriisiperioodijärgselt on tõus toidukaupade keskmisest madalam olnud. Ka Rimi kommunikatsioonispetsialisi Katrin Batsi hinnangul tuleb järgmine aasta tasakaalukas. ,,Tarbija on kriisist oma järeldused teinud ning ilmselt buumile omaselt ületarbima ei torma," arvas Bats.

Spetsialiseeritud kauplustes oodatakse aga jaemüükide jätkuvat kasvu. ,,Kui analüütikute arvates tarbimine teisel poolaastal aeglustub, siis kosmeetika ja farmaatsiatoodete müük reeglina teisel poolaastal kasvab jõudsalt," ütles I.L.U keti juht Lea Endrikson, ,,ilutoodeete müük kasvab kindlasti eelkõige jõuluostude arvelt. Ka on oktoobris suured ostukampaaniad, mis tarbimist elavdavad."

Apteekide Koostöö AS, kaubamärgi Apotheka all opereerija, juhataja Marika Pensa ravimimüügis suuri muutusi ei prognoosi: ,,Pigem jäävad kasvumäärad samale tasemele."

Apollo müügi-ja turundusjuht Eha Pank ütles, et nemad on aasta lõpu osas optimistlikud. ,,Teine poolaasta on meie äris ja tootevaldkonnas kindlasti edukam kui aasta algus, sest kohe on algamas koolikauba hooaeg ning neljandas kvartalis ilmub jõulueelsele ajale omaselt palju uusi tooteid," ütles Pank.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast.

Jaga lugu:
Hetkel kuum