Alyona Stadnik • 8. september 2012 kell 12:33

Saue vald: volinikel ei tohi olla hangetes eelisseisundit

Saue vallavanema Andres Laisa hinnangul ei ole mingit võimalust, kui mingi volikogu liige mingit teenust oma ettevõtte kaudu osutab, et tal oleks eelisseisund.

"Ma ei tea, kuidas on Viimsi vallavalitsuses need asjad käinud, aga meie vallavalitsuses on need asjad niimoodi, et kui on riigihankeid võitnud vallavolikogu liikme ettevõtte, siis ei saa seda keelata. Küsimus on protsessis, mitte selles, kes lõpuks seda teenust osutab," selgitas ta.

Saue vallavalitsuses on protseduur paigas, mis summast alates tuleks korraldada avalik riigihange, väiksest summast alates peab olema vähemalt kolm hinnapakkumist. Määravaks saab see, kes pakub konkreetset teenust kõige odavama hinnaga.

Küsimusele, mis siis kui vallavolinikule on mingi info kättesaadav, mida teistel pakkujatel ei ole, siis kuidas seda kontrollida, vastas Laisk, et ei ole mingit infot, mida antakse eraldi välja ning info on võrdselt kättesaadav. Tema hinnangul ei ole mingit võimalust, kui mingi volikogu liige mingit teenust oma ettevõtte kaudu osutab, et tal oleks eelisseisund.

Laisk on seda meelt, et peab olema informatsiooni avalikustamise poliitika. „Kõik peavad deklareerima ja mingit varjatud käitumist ei tohi olla,“ nentis Laisk.

Laisk ei osanud kritiseerida Viimsi vallavolikogu esimehe hangete võitmist ja raha teenimist. „Kui ta on osalenud võrdsetes oludes kohalike omavalitsuse pakkumisel ning osutunud kõige soodsama hinna teenusepakkujaks, siis on see õigustatud,“ sõnas Laisk.

Hetkel kuum