Kaisa Gabral • 23. november 2012 kell 10:45

Olle Horm: juhatuse liikme vastutuskindlustus on sage jututeema

Atria Eesti tegevjuht ja juhatuse liige Olle Horm ütles, et neil juhatuse liikme vastutuskindlustust pole. Ometi räägivad Hormi sõnul Eestis ettevõtjad sel teemal tihti.

Äripäev küsib täna päevaküsimusena: kas teil (teie ettevõttel) on juhatuse liikme vastutuskindlustus ja miks.

“Meie ettevõttel ei ole juhatuse liikme vastutuskindllustust. Mina isiklikult arvan, et suure börsiettevõttena on meil väga detailselt kirjeldatud juhatuse liikmete ja eri positsioonide volituste piirid. Ja kõik tavamajandustegevusest eripärasemad ja suuremad tehingud tuleb kooskõlastada kõrgemal. Meie äri koosneb aga suhteliselt paljudest väiketehingutest,” märkis Horm.

”Juhatuse liikme vastutusest on ettevõttejuhid Eestis palju rääkinud. Juhatuse liige vastutab selle eest, et teeb tööd nõutava hoolega ja seadusi järgides. Ülejäänud tegevused peab ta kooskõlastama nõukoguga. Kui ta on oma otsused omanikuga kooskõlastanud, siis on jagatud vastutus. Juhatuse liige vastutab potentsiaalsete võlgnike ees juhul, kui ettevõte läheb pankrotti ja juhatus jätab pankroti õigel ajal välja kuulutamata,” rääkis Horm.

Tema sõnul on Soomes sisse viidud ka näiteks juhatuse liikme vastutuskindlustus tööõnnetuse korral. ”Iga kord, kui juhtub raske tööõnnetus, algab muidugi ka juurdlus, kuid kui see õnnetus lõpeb näiteks, hoidku jumal, töötaja surmaga, siis on alati mingi võimalus, et vastutajaks jääb juhatuse liige ja see võib lõppeda töökoha ja kõige muu kaotusega. Soomes on selliste juhtumite puhuks kindlustamine väga tavaline. Eestis see väga levinud ei ole,” rääkis Horm ning lisas, et ka nende ettevõttel pole veel sellist kindlustust. ”Ka meil pole seda kindlustust, kuid kuna te nüüd seda küsisite, siis pidasin finantsjuhiga veidi nõu,” lisas Horm.

“Ameerikas ja mujal maailmas on juhatuse liikme vastutuskindlustus suhteliselt tavaline teema. Kui me räägime päevakajalistel teemadel, siis vaatame näiteks Estonian Airi, kes on sügavas kahjumis, kuid kuna eelmine tegevjuht kooskõlastas omanikega kõik strateegiad ja tegevused, siis tema puhul igasugune süüline käitumine puudub. Tema käest pole midagi nõuda. Talle maksti vastavalt kokkuleppele ka kompensatsiooni. Kõik on juriidiliselt korrektne,” rääkis Horm.

 

Hetkel kuum