Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Haigekassa kulud kasvasid aastaga 8%

  Haigekassa ravikindlustuse kulud on mullusega võrreldes kaheksa protsenti tõusnud.

  Ravikindlustuse eelarvesse laekus üheksa kuuga 578,6 miljonit eurot, samal ajal kulus 571,1 miljonit eurot.
  Ravikindlustusega kaetud inimesi oli septembri lõpus üle 1,24 miljoni. Kindlustatute arv on võrreldes eelmise aasta lõpu seisuga vähenenud rohkem kui 5000 inimese võrra. See tuleneb eelkõige inimeste lahkumisest välismaale.
  Kindlustatutest moodustasid töötajad 47%. Tööhõive paranemise tõttu on üheksa kuuga juurde tulnud üle 17 000 töötava kindlustatu, kuid endiselt on neid vähem kui mittetöötavaid kindlustatuid (pensionärid lapsed, õpilased ja üliõpilased, rasedad, töötud, ajateenijad jms).
  Perearstiabisse suunas Haigekassa tänavu üheksa kuuga 53 miljonit eurot ehk eelmise aastaga võrreldes 5% rohkem. Sellest moodustas pearaha 64%, uuringufond 20% ja baasraha 13%. Võrreldes aastataguse ajaga kulus perearstiabile 5% rohkem. Käesoleva aasta alguses suurendati uuringufondide mahtusid, samas jäi uuringufond üheksa kuuga alatäidetuks.
  Eriarstiabi maht on mullusega võrreldes kasvanud üle 8%, jõudes septembri lõpu seisuga 328 mln euroni. Kokku toimus üheksa kuuga ligi 2,8 mln eriarsti ambulatoorset vastuvõttu. Arstil käis samal perioodil ligi 700 000 inimest. Haiglaravil viibis ligi 120 000 inimest. Vastuvõttude arv on kasvanud, samas on vähenenud eriarstiabi kasutavate inimeste arv. See tähendab seda, et ühe patsiendi kohta tehakse rohkem vastuvõte.
  Oluliselt kasvas ka hooldusravi maht. Kokku kulus hooldusravile 12,5 mln eurot, mis on 18% rohkem kui mullu. Üheksa kuuga osutati üle 35 000 hooldusravi juhu, millest statsionaarseid oli ligi 12 000 ja ambulatoorseid 23 000.
  Haigekassa kompenseeris üheksa kuuga soodusravimeid 72,8 miljoni euro ulatuses, mis on 8% enam kui mullu. Kokku kompenseeriti üle viie ja poole miljoni soodusretsepti. Keskmiselt maksis haigekassa ühe soodusravimi eest 13,2 eurot, millele patsient tasus omast taskust juurde 6,65 eurot. Patsiendi omaosalus ravimite ostmisel on jätkuvas languses.
  Ajutise töövõimetuse hüvitistele kulus ligi 65 mln eurot. Kasvanud on nii lehtede arv kui makstavate summade suurus. Kokku väljastati üheksa kuuga ligi 293 000 ajutise töövõimetuse lehte, millest valdava enamuse moodustasid haiguslehed. Kõige rohkem haiguslehti väljastati märtsis. Keskmiselt viibisid inimesed haiguslehel 18,3 päeva.
  Oluliselt on kasvanud inimeste arv, kes kasutasid üheksa kuuga hambaproteesi- ja hambaravihüvitisi. Hüvitisi kasutas kokku ligi 100 000 inimest. Kokku maksis haigekassa hambaravihüvitisi üle kuue miljoni euro.
  Plaaniliselt välisravi taotles 131 inimest, kellest saadeti välisravile 120. Raviarveid laekus saja inimese kohta ning kokku tasus haigekassa plaanilise välisravi eest 390  000 eurot. Keskmiselt maksti ühe välisravi juhu eest 3900 eurot.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Luksusvilla Hispaanias, kahtlane Excel ja kadunud arved: need on idufirmade punased lipud
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Kallis kraam viis suurde kahjumisse
Jalatsite ja rõivaste müügiga tegelev Talwest Group sulges 2023. aastal mitmeid kauplusi, kuid avas ka paar uut, kirjutab portaal kaubandus.ee
Jalatsite ja rõivaste müügiga tegelev Talwest Group sulges 2023. aastal mitmeid kauplusi, kuid avas ka paar uut, kirjutab portaal kaubandus.ee
Leedu restoranid said esimesed Michelini tähed, hind poole miljoni kandis
Neljapäeval said esimesed Michelini tärnid neli Vilniuse restorani Džiaugsmas, Nineteen18, Pas Mus ja Demo, jätkusuutliku gastronoomia märgise pälvis Red Brick.
Neljapäeval said esimesed Michelini tärnid neli Vilniuse restorani Džiaugsmas, Nineteen18, Pas Mus ja Demo, jätkusuutliku gastronoomia märgise pälvis Red Brick.