Alyona Stadnik • 31. detsember 2012 kell 10:11

Kes saab uuest aastast Tallinna ühistranspordis tasuta sõita?

Alates 1. jaanuarist 2013 saavad Tallinna ühistranspordis tasuta sõita rahvastikuregistrijärgsed Tallinna elanikud, põhikoolide, gümnaasiumide ja põhikooli baasil kutseõppeasutuste õpilased sõltumata elukohast ja üle 65-aastased Eesti Vabariigi elanikud.

Tasuta sõidu õigus säilib ka kõikidele senistele tasuta sõidu õigusega rühmadele. Tasuta sõidu õiguse Tallinna ühistranspordis annab isikustatud Ühiskaart, mida saab osta Tallinna Linnavalitsuse teenindusbüroost, linnaosavalitsustest, postkontoritest, Selveritest, Stockmannist ja Maximatest ning see maksab 2 eurot.

Senised paberkandjal talongid ja tunnipiletid kehtivad 2012. aasta lõpuni. Alles jääb ka võimalus osta pilet bussijuhilt sularaha eest. E-pileti süsteem kehtib paralleelselt ID-pileti süsteemiga vähemalt märtsini 2013, seejärel on linnavalitsuse otsustada, kuidas süsteemid tööd jätkavad. Tunnipileteid saab edaspidi osta Ühiskaardile ning ID-piletite kehtivuse lõpuni ka mobiiltelefoniga.

Kel üle-eestilist tasuta sõidu õigust pole, saavad 1. aprillini kasutada ID-piletit või tuleb Tallinnas osta bussijuhilt pilet või soetada kioskist või mõnest suuremat kaupluseketist või postkontorist roheline ühiskaart.

Ühiskaardi saab tasuta isikustada internetis www.pilet.ee, Tallinna Linnavalitsuse teenindussaalis ja linnaosavalitsustes. Ülejäänud müügikohtades maksab isikustamine 1€. Isikustatud Ühiskaart kehtib koos isikut tõendava dokumendiga.Ühissõidukisse sisenedes tuleb Ühiskaart valideerida, s.t. see tuleb asetada oranži validaatori lähedusse. Valideerimata Ühiskaart tasuta sõidu õigust ei anna.

Ühiskaardi asemel toimivad süsteemis ka jaanuarist 2013 väljastatavad SEB panga ISIC-kaardid ja Gustav Adolfi Gümnaasiumi, Jüri Gümnaasiumi, Keila Kooli, Kostivere Kooli, Lagedi Põhikooli, Loo Keskkooli, Neeme Kooli, Peetri Lasteaed-Põhikooli, Tabasalu Gümnaasiumi, Tallinna Reaalkooli, Tallinna Ühisgümnaasiumi ja Vaida Põhikooli õpilaspiletid. Aastal 2013 on oodata, et piletikandjana saab kasutada ka Visa PayWave ja MasterCard PayPass pangakaarte ning NFC-toega mobiiltelefone.

Ühiskaardile saab laadida kas perioodipileti (s.o. ühe kuni 30 päeva pileti) või rahasumma, mille eest saab ühissõidukis pileti lunastada.

Hea teada:

Enne 1. jaanuari 2013 ostetud ja aktiveeritud 30 päeva kaarte tagasi ei osteta ning kasutamata osa ei hüvitata, detsembri jooksul soetatud 30 päeva kaardid kehtivad aktiveeritud perioodi lõpuni.

 

Hetkel kuum