23. jaanuar 2013 kell 12:32

Islandi peaminister: ELi pole vaja kuuluda

Islandi peaministri väitel näitab saareriigi toibumine kollapsist, et ELi kuulumine pole eduks tingimata vajalik.

Šveitsis Davosis algas eile igaaastane üks suuremaid majandusfoorumeid, kus osalevad kümned riigijuhid ja sajad maailma majanduse põhiotsustajatest. Valisime esimestest pressikonverentsidest Bloombergi abiga välja mõned huvitavamad.

Mis sõnumiga tulid suurärimehed ja riigijuhid Davosisse?

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev: Praegused naftahinnad on lähedal optimaalsele tasemele, seda nii tootjatele kui tatbijate seisukohast võttes. Muide, Venemaa sõltuvus toorainetest on liialdatud.

Võime lõpetada Gazpromi monopoli gaasi ekspordil niipea, kui see osutub majanduslikult otstarbekaks. See on võimalik, sest on ka teisi, sõltumatuid gaasitootjaid. Kuid me ei tohi kaotada raha. Raha on kõige olulisem.

Patrice Motsepe, rikkaim mustanahaline lõunaaafriklane, African Rainbow Minerals Ltd omanik: plaatina on kõige olulisem valdkond. Me oleme seda sektorit jälginud mitmed aastad ja seal on head võimalused. Mis puudutab jutte kaevandusettevõtete riigistamisest, siis riigistamise ajalugu räägib enda eest. See oleks läbikukkumine. Erasektori koostöö ametiühingute ja valitsusega on ennast üle kogu maailma tõestanud. 

Islandi president Olafur R. Grimsson: Islandi toibumine finantskollapsist ja EList väljapoole jääva rahva heaolu näitab, et ELi liikmeksolek pole majanduslikuks heaoluks tingimata vajalik. Maailmas on vähe riike, kes on sama edukad kui Šveits. Vaatame ka Norrat ja Islandi, mis on toibunud finantskriisist palju paremini, kui Euroopa. Seega on raske nõustuda, et sa pead olema ELis, et olla edukas.

Harvardi ülikooli professor Kenneth Rogoff: Euroopa ühisraha võib ellu jääda, kui euroala liikmed vormivad tihedama poliitilise liidu ning lasevad riikidel nagu Kreeka jääda „välisele orbiidile”. Pikaks ajaks. Euroopa on jõudnud suurema elastsuse seisu, kuid kus on majanduskasv? Kui sul pole majanduskasvu, kuidas sa saad öelda, et võlakriis on läbi, mitte mainides valitsemisprobleeme? Me oleme lõppmängust veel kaugel.

 

Autor: Meelis Mandel, Rivo Sarapik

Hetkel kuum