Romet Kreek • 28. jaanuar 2013 kell 14:12

Euroopa Keskpank kardab virtuaalraha

Bitcoini-nimelise raha väärtuse tõus võib kütta muret, et virtuaalraha vähendab keskpankade rolli, vahendab Bloomberg.

12 kuuga on bitcoin tõusnud 5,88 dollarilt 16,37 dollarile, selgub maailma suurima bitcoini börsilt Mt. Gox. Raha emiteeritakse detsentraliseeritud arvutivõrgus. Raha on taastunud 2011. aasta novembri 2,14 dollarilt. Viis kuud enne seda maksis raha 29,58 dollarit.

Suurem virtuaalraha nõudlus võib avaldada negatiivset mõju keskpankade reputatsioonile, selgub mullu oktoobris avaldatud Euroopa Keskpanga raportist. Alates raportist on raha tugevnenud dollari vastu 55 protsenti ning selle kasutus kasvanud.

Bitpay, kes teostab bitcoini makseid, kaasas hiljuti 510 000 dollarit ning teatas, et teenust kasutavate ettevõtete arv on kasvanud alates novembrist ligi 50 protsenti, enam kui 2000ni. Siis teatas blogifirma WordPress, et nad aktsepteerivad seda digivaluutat.

„Ma arvan, et EKP on selgelt mures ja see ei ole vaid reputatsiooni pärast,“ ütles Johns Hopkinsi ülikooli professor Steve Hanke. „See on konkurentsioht, võibolla muutuvad virtuaalrahad nii mugavaks, et kujutavad oma kasutuselt ohtu.“

Hetkel kuum