Sirje Rank • 28. jaanuar 2013
Jaga lugu:

Ukraina ja Gazpromi tüli teravneb

Ukraina nafta- ja gaasifirma sai Gazpromilt 7 miljardi dollari suuruse arve maagaasi eest, mida firma läinud aastal ei importinud.

Ukraina riiklik energiakompanii Naftogaz oli Gazpromi hoiatanud, et riigi gaasitarve on kokkulepitust väiksem, kuna majandusraskused on nõudlust vähendanud. Gazpromiga pole aga üksmeelele jõutud ei mahtude ega gaasi hinna osas, vahendas agentuur Bloomberg.

Kokkuleppe järgi tuleb Ukrainal importida või kinni maksta vähemalt 80% kokku lepitud aastasest mahust, milleks on 52 miljardit kuupmeetrit. Mullu importis Ukraina 32,9 miljardit kuupmeetrit gaasi.  Keskmine hind neljandas kvartalis oli ca 430 dollarit 1000 kuupmeetri eest.

Ukraina on püüdnud 2009. aastal kümneks aastaks sõlmitud gaasilepingut muuta.

Arve esitamine langes ajale, mil Ukraina allkirjastas kokkuleppe firmaga Royal Dutch Shell kohalike kildagaasi varude uurimiseks, mis võiksid tulevikus vähendada Ukraina sõltuvust kalli hinnaga Vene gaasi impordist.

Ning 7 miljardi dollari suuruse arve esitamine lööb augu Ukraina eelarvesse ajal, mil valitsusel on just ees kõnelused  IMFiga võimaliku kolmanda abipaketi saamiseks.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum