Anu Jõgi • 11. veebruar 2013 kell 9:02

Eesti Pank: sisenõudlusest üksi jääb kasvuks väheks

Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja hinnangul on eelmise aasta viimases kvartalis majanduskasvu toetanud sisetarbimise edasised võimalused tarbimist suurendada piiratud.

Statistikaameti esialgsel hinnangul kasvas Eesti majandus 2012. aasta neljandas kvartalis aastavõrdluses 3,7% ja kvartalivõrdluses 0,9%. Oja nentis, et eelmisel aastal tasakaalustas nõrgenenud eksporti sisenõudlus. „Tasakaalustatud majanduskasvuks on aga vaja tugevat eksporti, sest majapidamiste edasised võimalused tarbimist suurendada on piiratud,“ lisas ta.

„2012. aasta kolmandas kvartalis kasvas majapidamiste tarbimine sissetulekutest märksa kiiremini ja säästmine langes madalale tasemele,“ nentis Oja. „Neljanda kvartali andmed viitavad sellele, et sisenõudlusega seotud näitajate, nagu jaemüük, kasv on aeglustunud ning ekspordiga seotud näitajate, nagu tööstustoodang, aastakasv on kiirenenud.“

„Neljanda kvartali tööstustoodangu maht oli kuude kaupa väga heitlik – seda iseloomustasid järsud tõusud ja langused,“ tõdes Oja. „See näitab, et välisnõudluse taastumine on veel habras. Peamiste kaubanduspartnerite tööstustoodang ega eksport ei viita olukorra kiirele paranemisele.“

Viimaste kuude jooksul on tema sõnul aga paranenud Põhjamaade majandususaldusindeksid ja tööstussektori tootmisootused, mis näitavad, et sealsete ettevõtjate pessimism on vähenemas.

2012. aasta kokkuvõttes oli majanduskasv 3,2%, mis oli Eesti Panga prognoositust kiirem. „Järgmiste kvartalite majanduskasv sõltub sellest, kuidas taastuvad madalseisust Põhjamaade ja euroala riikide majandused,“ hindas pank.

Eesti Panga detsembris avaldatud prognoosi kohaselt kasvab majandus 2013. aastal 3%.

Hetkel kuum